Kuih buah rotan mudah dibuat dan ia merupakan makan snek yang boleh dimakan pada bila-bila masa dan buah rotan ini dibuat daripada tepung pulut, santan dan juga bijan.
Cara nak buat buah rotan.
Bahan-bahan.
- 500 gram Tepung Pulut
- 1/2 biji kelapa
- 4 sudu gula pasir.
- 1 biji telur
- Bijan halus
- 1 sudu besar esen (perisa) ros
- 1/2 biji kelapa dicampur 1 gelas air dan diperah ambil santan.
- 1 biji telur, 4 sudu gula dan perisa ros dimasukan kedalam santan dan dipukul sebati.
- Masukan tepung pulut ke satu bekas lain dan santan dicampurkan sedikit demi sedikit kedalam tepung dan tepung diuli menjadi doh.
- Doh diambil sedikit-sedikit dan digentil bulat, kemudian digolek-golek kedalam bijan. Ini bertujuan untuk menyalut 'guli' doh dengan bijan.
- Gentilan ini yang berbentuk bulat kemudian digorengkan dalam minyak panas hingga kembang, ditoskan, disejukkan dan sedia boleh dimakan