Kreatif dalam bidang Teknologi Makanan ini boleh lahir daripada minat yang mendalam dan berimijinasi yang tinggi atau dengan kata lain buat sesuatu dengan cara lain ataupun cara yang orang tak pernah buat. Dan kita buat sesuatu yang baru itu adalah untuk kebaikan lah bukan untuk keburukan.
Dengan menggunakan ilmu yang ada dipelajari dalam bidang Teknologi Makanan ini digabungkan dengan keperluan masyarakat atau pun pengguna, sepatutnya mereka yang memiliki ilmu dalam bidang Teknologi Makanan ini mampu untuk menukar sesuatu yang susah menjadi mudah, sesuatu yang murah menjadi lebih murah atau pun mahal dengan bahasa orang putih 'value added product'.
Contoh mudah adalah, ubi kayu yang berapa sen sekilo di ubah jadi kerepek ubi kayu yang tambah nilai harganya dan dikreatif lagi dengan pelbagai perisa seperti kerepek ubi pedas, masin, kari, keju, barbeque dan lain - lain .
Contoh kedua Kuih Bauhulu, kini dah ada bauhulu coklat, pandan, nescafe,strawberi...macam -macam adaaa...sekadar tambah kreatif dan imijinasi..Inilah satu bidang Teknologi Makanan yang boleh diceburi. Makes Things The Other Way Around....
Pisang