Tahi itek merupakan sejenis makanan tradisional Kelantan yang tersohor kerana nama pelik nya tapi barang molek..acu cubo try baru tahu...Kueh Tahi Itek ini dibuat dengan menggunakan puteh telur itek yang dimasak bersama gula kastor ( Castor Sugar).
Bahan dan cara nak buat tahi itek ini adalah seperti berikut;
RESEPI KUEH TAHI ITEK..... (bukan tahi sebenar...contoh; kueh tahi minyak..)
Bahan - bahan.
Masukkan gula kastor dalam telur putih dan kacau hingga larut. Bila gula kastor telah larut , masukkan kedalam kuali yang telah dipanaskan hingga ia menjadi pekat. Pada sesetengah resepi sedikit tepung pulut atau gandum dicampurkan untuk pekat.
Cara mudah lihat dalam video ini...ye..sori bising sikit video ni..
- 5 biji puteh telur itek.
- 1/4 Cawan gula caster
- Sedikit air
- 2 - 3 sudu minyak
- 2 helai daun pandan.
Masukkan gula kastor dalam telur putih dan kacau hingga larut. Bila gula kastor telah larut , masukkan kedalam kuali yang telah dipanaskan hingga ia menjadi pekat. Pada sesetengah resepi sedikit tepung pulut atau gandum dicampurkan untuk pekat.
Cara mudah lihat dalam video ini...ye..sori bising sikit video ni..