Sunday, December 28, 2008
Sunday, December 7, 2008
Kerepek Ubi Vitato
Kerepek ubi vitato merupakan suatu produk baru yang mula diperkenalkan dipasaran negara kita
Friday, November 28, 2008
Pengeluaran Dadeh
Dadeh ataupun dadih merupakan hasilan tenusu yang diproses daripada susu lembu ataupun kerbau. Dadeh amat mudah disediakan dengan menggunakan asid sitrik
Saturday, November 22, 2008
Membuat Kerepek Ubi Kayu
Kerepek ubi kayu mampu memberikan pendapatan lumayan jika diusahakan dengan bersungguh-sungguh. Kini terdapat pelbagai peralatan moden yang mampu membantu kita untuk menghasilkan kerepek ubi kayu dengan banyak dan cepat.
Kerepek ubi kayu amat mudah dibuat dan kerepek ubi kayu boleh ditambah dengan pelbagai perisa seperti kerepek ubi kayu pedas, masin,kerepek ubi kayu lada hitam, kerepek ubi kayu keju, kerepek ubi kayu perisa kari dan pelbagai perisa lagi
Kerepek ubi kayu amat mudah dibuat dan kerepek ubi kayu boleh ditambah dengan pelbagai perisa seperti kerepek ubi kayu pedas, masin,kerepek ubi kayu lada hitam, kerepek ubi kayu keju, kerepek ubi kayu perisa kari dan pelbagai perisa lagi
Friday, November 14, 2008
Gula Apong Sarawak
Baru-baru ini saya berpeluang meninjau pengeluarah gula apong di Kota Samarahan di Sarawak. Gula apong ini merupakan produk seiras gula melaka di Semenanjug namun begitu ianya dalam bentuk cecair likat.
Gula apong dibuat daripada air nira yang diambil daripada pokok nipah yang banyak tumbuh dipesisiran sungai.Cara nak buatnya mudah sahaja dimana air nira di ambil daripada pokok nipah dan di masak dalam kawah yang mempunyai penghadang dan dimasak secara perlahan-lahan dengan menggunakan kayu api selama lapan jam. Air nira ini akan menjadi kehitaman dan pekat setelah di masak selama 8 jam dan terbentuklah gula apong ini.
Gula apong ini boleh digunakan dalam membuat kuih muih, ABC , perapan ayam BBQ dan pelbagai guna lagi. Ianya mempunyai rasa yang unik berbeza dengan gula melaka.FAMA ada memasarkan gula apon Sarawak ini di kedai-kedai di bandar Kuching.
Gula apong dibuat daripada air nira yang diambil daripada pokok nipah yang banyak tumbuh dipesisiran sungai.Cara nak buatnya mudah sahaja dimana air nira di ambil daripada pokok nipah dan di masak dalam kawah yang mempunyai penghadang dan dimasak secara perlahan-lahan dengan menggunakan kayu api selama lapan jam. Air nira ini akan menjadi kehitaman dan pekat setelah di masak selama 8 jam dan terbentuklah gula apong ini.
Gula apong ini boleh digunakan dalam membuat kuih muih, ABC , perapan ayam BBQ dan pelbagai guna lagi. Ianya mempunyai rasa yang unik berbeza dengan gula melaka.FAMA ada memasarkan gula apon Sarawak ini di kedai-kedai di bandar Kuching.
Subscribe to:
Posts (Atom)
SUMBANGAN IKHLAS
Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.
Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:
NAMA :NOH
Akaun Maybank No. 112361650899.