Teknologi makanan hari ini akan berkongsi cara mudah bagaimana kita boleh buat coklat dengan cara yang teramat mudah. Saya nak cerita panjag tak de..Anda boleh tengok kat video ni lah bagaimana cara mudah kita boleh buat coklat.
Coklat ini amat disukai bahkan kita boleh buat bisness jual coklat ni..Lihat youtube ini..
Cara buat coklat mudah dibongkar di Teknologi Makanan
Tuesday, October 13, 2009
Sunday, October 4, 2009
Teknologi Pembungkusan
Pembungkusan memainkan peranan penting dalam pengeluaran makanan. Walaupun kita memiliki teknologi makanan yang baik dan cekap untuk menghasilkan produk makanan, namun tanpa pembungkusan yang dapat menarik perhatian pengguna untuk membeli produk yang kita hasilkan maka usaha untuk memasarkan produk yang terhasil mungkin akan gagal.
Oleh itu bila kita pelajari ilmu teknologi makanan, pengetahuan berkaitan pembungkusan yang merangkumi jenis pembungkusan, bentuk pembungkusan dan pelbagai perkara berkaitan dengan pembungkusan akan turut dipelajari dalam bidang teknologi makanan ini. Pembungkusan makanan yang sesuai bukan sahaja dapat menarik minat pembeli bahkan ia juga berupaya berfungsi melindungi produk makanan, memanjangkan jangkahayat produk makanan, memudahkan penghantaran dan pemasaran produk.
Kini teknologi pembungkusan merupakan cabang ilmu yang tersendiri yang boleh dipelajari secara khusus untuk menjadi pakar terutamanya kursus - kursus di tawarkan di peringkat Masters di universiti di luarnegara.
Oleh itu bila kita pelajari ilmu teknologi makanan, pengetahuan berkaitan pembungkusan yang merangkumi jenis pembungkusan, bentuk pembungkusan dan pelbagai perkara berkaitan dengan pembungkusan akan turut dipelajari dalam bidang teknologi makanan ini. Pembungkusan makanan yang sesuai bukan sahaja dapat menarik minat pembeli bahkan ia juga berupaya berfungsi melindungi produk makanan, memanjangkan jangkahayat produk makanan, memudahkan penghantaran dan pemasaran produk.
Kini teknologi pembungkusan merupakan cabang ilmu yang tersendiri yang boleh dipelajari secara khusus untuk menjadi pakar terutamanya kursus - kursus di tawarkan di peringkat Masters di universiti di luarnegara.
@ Teknologi Makanan
Friday, September 25, 2009
Kreatif Teknologi Makanan
Untuk berjaya dalam bidang Teknologi Makanan kita perlukan minat yang mendalam serta kreativiti yang tinggi. Bukan dalam bidang Teknologi Makanan sahaja kita perlu kreatif bahkan dalam hidup kita ini pun kita perlu kreatif.
Kreatif dalam bidang Teknologi Makanan ini boleh lahir daripada minat yang mendalam dan berimijinasi yang tinggi atau dengan kata lain buat sesuatu dengan cara lain ataupun cara yang orang tak pernah buat. Dan kita buat sesuatu yang baru itu adalah untuk kebaikan lah bukan untuk keburukan.
Dengan menggunakan ilmu yang ada dipelajari dalam bidang Teknologi Makanan ini digabungkan dengan keperluan masyarakat atau pun pengguna, sepatutnya mereka yang memiliki ilmu dalam bidang Teknologi Makanan ini mampu untuk menukar sesuatu yang susah menjadi mudah, sesuatu yang murah menjadi lebih murah atau pun mahal dengan bahasa orang putih 'value added product'.
Contoh mudah adalah, ubi kayu yang berapa sen sekilo di ubah jadi kerepek ubi kayu yang tambah nilai harganya dan dikreatif lagi dengan pelbagai perisa seperti kerepek ubi pedas, masin, kari, keju, barbeque dan lain - lain .
Contoh kedua Kuih Bauhulu, kini dah ada bauhulu coklat, pandan, nescafe,strawberi...macam -macam adaaa...sekadar tambah kreatif dan imijinasi..Inilah satu bidang Teknologi Makanan yang boleh diceburi. Makes Things The Other Way Around....
Pisang
Kreatif dalam bidang Teknologi Makanan ini boleh lahir daripada minat yang mendalam dan berimijinasi yang tinggi atau dengan kata lain buat sesuatu dengan cara lain ataupun cara yang orang tak pernah buat. Dan kita buat sesuatu yang baru itu adalah untuk kebaikan lah bukan untuk keburukan.
Dengan menggunakan ilmu yang ada dipelajari dalam bidang Teknologi Makanan ini digabungkan dengan keperluan masyarakat atau pun pengguna, sepatutnya mereka yang memiliki ilmu dalam bidang Teknologi Makanan ini mampu untuk menukar sesuatu yang susah menjadi mudah, sesuatu yang murah menjadi lebih murah atau pun mahal dengan bahasa orang putih 'value added product'.
Contoh mudah adalah, ubi kayu yang berapa sen sekilo di ubah jadi kerepek ubi kayu yang tambah nilai harganya dan dikreatif lagi dengan pelbagai perisa seperti kerepek ubi pedas, masin, kari, keju, barbeque dan lain - lain .
Contoh kedua Kuih Bauhulu, kini dah ada bauhulu coklat, pandan, nescafe,strawberi...macam -macam adaaa...sekadar tambah kreatif dan imijinasi..Inilah satu bidang Teknologi Makanan yang boleh diceburi. Makes Things The Other Way Around....
Pisang
Thursday, September 24, 2009
Teknologi Makanan : Class Reunion 1990 ITM Shah Alam
Pada hari raya puasa yang ke tiga, saya dan famili telah beraya di Kota Bharu Kelantan. Bila berada di Kota Bharu biasa la..sms selamat hari raya kepada kawan yang ambik Diploma Teknologi Makanan di ITM Shah Alam dahulu, masa saya ambik bidang Teknologi Makanan ni UitM sekarang ini masih dikenali sebagai ITM. So dapat lah cerita baru sahabat -sahabat yang ambik bidang Teknologi Makanan.
Saya lihat bidang Teknologi Makanan ini sungguh menarik tertakluk kepada empunya ilmu Teknologi Makanan itu sendiri, ada yang berkerja dalam bidang ini dan ada juga yang jadikan bidang Teknologi Makanan ini sebagai bidan terjun namun yang penting ada rezeki masing - masing serta minat. Dan minat dalam bidang Teknologi Makanan ini boleh berubah -ubah ikut selera masing - masing. Ape tidaknya beberapa rakan sekelas yang ambik bidang teknologi makanan ini ada dan banyak yang berkecimpung dalam bidang yang langsung tak de kena mengena dengan Diploma Teknologi Makanan. Ada yang telah bekerja dengan Petronas dalam petrolium, ada yang bekerja dengan Time.com. Begitulah kita bila masa dah 20 tahun kami tak jumpa. Ada juga kawan se asrama dahulu yang ambil HOTCAT ( Hotel Catering) kat ITM , kini dah jadi pilot bawa jet Shukoi pulak...begitulah kehidupan dunia yang sebenar...apa pun minat dan kepuasan bekerja yang akan menentukan pilihan kita, walaupun pada peringkat awal kita belajar dalam bidang Teknologi Makanan.
Saya lihat bidang Teknologi Makanan ini sungguh menarik tertakluk kepada empunya ilmu Teknologi Makanan itu sendiri, ada yang berkerja dalam bidang ini dan ada juga yang jadikan bidang Teknologi Makanan ini sebagai bidan terjun namun yang penting ada rezeki masing - masing serta minat. Dan minat dalam bidang Teknologi Makanan ini boleh berubah -ubah ikut selera masing - masing. Ape tidaknya beberapa rakan sekelas yang ambik bidang teknologi makanan ini ada dan banyak yang berkecimpung dalam bidang yang langsung tak de kena mengena dengan Diploma Teknologi Makanan. Ada yang telah bekerja dengan Petronas dalam petrolium, ada yang bekerja dengan Time.com. Begitulah kita bila masa dah 20 tahun kami tak jumpa. Ada juga kawan se asrama dahulu yang ambil HOTCAT ( Hotel Catering) kat ITM , kini dah jadi pilot bawa jet Shukoi pulak...begitulah kehidupan dunia yang sebenar...apa pun minat dan kepuasan bekerja yang akan menentukan pilihan kita, walaupun pada peringkat awal kita belajar dalam bidang Teknologi Makanan.
Sunday, September 13, 2009
Teknologi Makanan : Pusat Pengeluaran Makanan Di Malaysia
Teknologi Makanan hari ini akan berkongsikan beberapa pusat pengeluaran makanan yang tedapat di Malaysia. Ini penting diceritakan kerana pusat - pusat pengeluaran makanan ini adalah milik FAMA dan ia dapat dimanafaatkan oleh rakyat Malaysia dalam pelbagai sudut mengikut keperluan masing - masing seperti anda boleh mengadakan lawatan kepusat ini untuk melihat sendiri bagaimana teknologi makanan digunakan untuk menghasilkan makanan.
Terdapat pelbagai makanan dihasilkan oleh Pusat Memproses Makanan FAMA (PMMF) dengan menggunakan teknologi makanan yang bersesuai dengan produk yang ingin di hasil. Lokasi PMMF adalah seperti berikut:
PMMF - PMMF dan juga Kilang Kopi FAMA Banting bersersedia untuk melaksanakan kontrak pengilang dengan mana - mana usahawan untuk mengeluarkan produk makanan yang bersesuaian dengan PMMF. Sebagai contohnya jika anda berminat hendak mengeluarkan kopi 3 in 1 Tongkat Ali, datanglah ke Kilang Kopi Banting, ia pasti dapat membantu anda. Dengan kata lain, anda sebenarnya tidak perlu memiliki kilang pun untuk menghasilkan produk untuk syarikat anda,
Terdapat pelbagai makanan dihasilkan oleh Pusat Memproses Makanan FAMA (PMMF) dengan menggunakan teknologi makanan yang bersesuai dengan produk yang ingin di hasil. Lokasi PMMF adalah seperti berikut:
- PMMF Rengit, Batu Pahat Johor, pelbagai teknologi makanan yang terlibat dalam bidang pengeluaran sri kaya madu, kordia, jem, roselle, halwa di gunapakai di sini. Jika berminat untuk lawatan hubungi pengurus di : 07 - 4241240 ( 8 pagi- 4 petang, Isnin - Jumaat).
- PMMF Bachok, Kelantan, aplikasi teknologi makanan dalam penghasilan serunding daging, serunding ayam dan bawang goreng serta teknologi makanan dalam penghasilan air moromi atau pati kicap dapat di lihat. Jika berminat untuk lawatan hubungi pengurus di talian : 09 -7788285 ( 8 pagi - 4 petang Ahad - Khamis).
- PMMF Kuala Selangor, Selangor, penggunaan teknologi makanan berkiatan pengeluaran tepung berempah segera (macam tepung KFC), cip ubi kayu, serbuk kari, pisang salai moden dapat dilihat disini. Jika berminat untuk lawatan hubungi pengurus di talian : 03-32698486 ( 8 pagi - 4 petang ; Isnin - Jumaat).
- Kilang Kopi FAMA Banting, seperti namanya pusat ini merupakan pusat pengeluaran serbuk kopi campuran dengan jenama Anggerik. Jika anda memasuki bandar Banting dan tercium bau kopi yang harum lagi menyegarkan disinilah punya keharuman kopi itu. Selain pengeluaran sebur kopi campuran teknologi makanan dalam bidang pengeluaran kopi 3 dalam 1 atau 3 in 1 juga dapat anda lihat disini. Jika anda berminat untuk melihat pelbagai teknologi makanan dalam pengasilan kopi anda boleh hubungi pengurus ditalian : 03-31877166.
PMMF - PMMF dan juga Kilang Kopi FAMA Banting bersersedia untuk melaksanakan kontrak pengilang dengan mana - mana usahawan untuk mengeluarkan produk makanan yang bersesuaian dengan PMMF. Sebagai contohnya jika anda berminat hendak mengeluarkan kopi 3 in 1 Tongkat Ali, datanglah ke Kilang Kopi Banting, ia pasti dapat membantu anda. Dengan kata lain, anda sebenarnya tidak perlu memiliki kilang pun untuk menghasilkan produk untuk syarikat anda,
Subscribe to:
Posts (Atom)
SUMBANGAN IKHLAS
Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.
Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:
NAMA :NOH
Akaun Maybank No. 112361650899.