Wednesday, December 9, 2009

Silap Mata Dengan Teknologi Makanan


Dalam dunia perniagaan dahulu hingga kini ada segelintir peniaga bermain silap mata dengan teknologi makanan. Silap mata ni bahasa halus sayalah yang kurang lebih maksudnya penipuan dengan menggunakan kemahiran dalam bidang teknologi makanan, sama ada mereka ini sedar ataupun tidak. Mungkin juga ilmu itu diperturunkan dari satu generasi kegenerasi yang lain.

Bagaimana teknologi makanan digunakan untuk mengaut keuntungan hasil penjualan produk makanan samaada secara dibenarkan ataupun secara tidak dibenarkan. Saya kongsikan sedikit pegetahuan yang saya tahu berkaitan silap mata dengan teknologi makanan ini untuk pengetahuan umum sahaja.

1. Air dicampurkan kedalam gula untuk mendapatkan timbangan yang lebih !.

Pelik bin ajaib bukan !. Ya ada sesetengah peniaga apa bila menjual gula, gula daripada guni atau beg gula yang besar akan dimasukkan kedalam tempayan yang besar. Tempayan ini mungkin boleh muat 2 beg gula lebih kuran 50kg, lalu 2 - 3 kilo air bersih dicurahkan dalam tempayan...tuss..gula jadi basah..tak jadi sirap..sebab gula banyak daripada air...seumpama mencurah air kedalam pasir..air hilang begitu sahaja..tapi gula basah..so bila jual..timbangan berat tapi bukan ianya berat 100% gula tapi gula campur air..jika dilihat gula itu sikit basah...wa..mau untong ma...busat untung...

2. Betik atau Buah Kundur dalam Buah Pala Hancur.

Kekadang bila kita beli jeruk buah pala terutama hirisan hancur jeruk buah pala, harganya murah sikit jika dibandingkan dengan jeruk buah pala yang dipotong dua. Ini kerana segelitir peniaga mencampurkan hirisan buah pala itu dengan betik matang ataupun hirisan buah kundur kerana betik matang atau buah kundur warna putih dan jika dicampur sikit perisa buah pala serta digaul dengan buah pala asli..tak dak beza ma.....

Begitu juga sesetengah produk makanan seperti sos cili, betik masak digunakan untuk memberi 'body' kepada sos cili..oleh itu kekadang ia bukan 100% cili segar ataupun cili kering !.

3. Madu Lebah Asli dan Madu Lebah Tipu

Madu lebah asli pun boleh dibuat terutama madu lebah yang dihasilkan oleh lebah ternak. Madu lebah asli disini bermaksud madu itu asli dikeluarkan oleh perut lebah namun cara lebah dapat madu itu kurang asli kerana ada sesetengah lebah ini diberi makan gula merah. Caranya sebungkus gula merah diletakan dekat sarang lebah..so lebah pekerja ni tak payah pi jauh-jauh ..dia makan gula merah dan hasilkan madu dari gula berkenaan.
Begitu juga ada sesetengah pengumpul madu dibawa gula kedalam hutan dan letak kat pangkal pokok yang atasnya sarang lebah..so dapat la madu banyak.... Pelaburan sekilo gula dengan sekilo madu yang dihasilan amat besar untungnya...

Mana kala madu lebah tipu adalah air gula yang pekat dimasak secara pelahan - lahan kemudian sedikit asid makanan seperti sitrik asid ditambah. Asid akan memecahkan gula kepada glukosa dan fruktosa dan warnanya likat seperti madu. Madu sebahagian besar terdiri daripada gula glukosa dan fruktosa manakala gula pasir adalah sukrosa (sukrosa adalah campuran glukosa dan fruktosa)



@ Teknologi Makanan

Tuesday, December 1, 2009

Cara Nak Buat Kerepek Pisang

Teknologi Makanan hari ini akan berkongsi dengan anda cara nak buat kerepek pisang. Kerepek pisang amat mudah untuk kita buat dan boleh memberikan hasi pulangan yang lumayan terutama pada musim perayaan dan saya ada dengar katanya harga kerepek pisang tandok sekilo mampu mencecah RM12 pada raya puasa yang lalu dan masaalahnya bekalan tak cukup !. Bukan tak laku !.

Teknologi makanan yang terlibat dalam membuat kerepek pisang ini bermula daripada aspek pemilihan jenis pisang yang sesuai untuk buat kerepek. Tidak semua pisang sesuai untuk buat kerepek pisang kerana rasanya akan menjadi tidak sedap. Jenis pisang yang paling sesuai untuk buat kerepek adalah pisang tandok namun bekalan kurang dan harga agak mahal. Ini kerana sifat pisang tandok itu sendiri berbuah dak de la banyak untuk setandan. Selain pisang tandok, pisang abu atau nipah dan pisang nangka serta pisang buluh juga biasa dibuat kerepek.

Untuk membuat kerepek pisang ini, pisang yang matang dipilih kerana berdasarkan teknologi makanan pisang yang masak tak sesuai buat kerepek kerana pisang masak lembik dan juga kandungan gula tinggi jika digoreng,gula akan menghitamkan pisang kerana dah jadi karamel.

Cara nak buat kerepek pisang ini amat mudah dan bahan lain yang diperlukan adalah kualiti, minyak masak, sedikit garam, dapur, pemotong pisang atau slicer atau nak mudah pemarut atau dikenali juga sagat.

Teknik teknologi makanan untuk buat kerepek pisang adalah minyak dimasukkan kedalam kualiti dan dipanaskan hingga benar - benar panas. Pisang matang dibuang kulit dan terus disagat atau di 'slice' nipis kedalam kuali dan digoreng hingga warna kekuningan.

Pisang yang telah siap digorengkan ditoskan kemudian disejukkan. Jika nak masin pada rasa pisang, boleh gaul dengan sedikit garam dan dibungkuskan dalam plastik untuk makan sendiri ataupun untuk dijual.



Pisang Abu atau Nipah atau Kebatu (Bahasa Kelantan)


Pisang Nangka


Pisang Tandok


Pisang matang


Pisang dibuang kulit tak perlu basuh terus slice masuk dalam kuali


Pisang di slice terus dalam kuali dengan minyak yang panas



Pisang yang telah di slice dikacau perlahan - lahan hingga masak kekuningan. Gambar seorang usahawan pengeluar kerepek pisang di Sabah.

Alat slicer pisang untuk skala besar untuk buat kilang seperti usahawan di Sabah tu.


Jika nak buat kerepek pisang kat rumah untuk sesikat pisang tanduk tu boleh pakai alat ni aje.

@ Teknologi Makanan

Friday, November 27, 2009

Hari Raya Aidil Adha atau Korban 2009

Hari Raya Haji atau Hari Raya Qurban tahun ini saya tidak balik kekampung dan berhari raya dirumah Apartment Daisy U3 Shah Alam yang berdekatan dengan Kampung Melayu Subang ataupun berhampiran dengan Subang Airport. Persatuan penduduk Apartment Daisy telah menyediakan 4 ekor lembu untuk dikorbankan pada tahun ini dan saya sebagai penduduk turut serta berkerjasama dalam menjayakan korban pada tahun ini.

Penyembelihan lembu juga memerlukan teknik dan kemahiran tertentu yang juga melibatkan bidang teknologi makanan. Sebagai contoh penyembelihan halal ini memerlukan pisau yang tajam dan kaedah penyembelihan ini menjadikan hasil yang diperolehi amat baik. Didalam bidang teknologi makanan, lembu daging yang sudah disembelih perlu diuruskan segera supaya ia tidak tercemar dengan bakteria ataupun agen - agen yang boleh merosakkan daging.Dalam bidang teknologi makanan dalam urusan penyembelihan ini sebenar terdapat pelbagai jenis pisau yang digunakan untuk pelbagai jenis daging semasa menguruskan daging lembu.



Kerjasama daripada penduduk memudahkan acara penyembelihan ini dan semua siap diurus menjelang 12.30 tengahari.


Penyembelihan halal menjamin daging yang baik dihasilkan

Memulakan penbuangan kulit dengan melapah bahagian kaki


Dengan pisau yang tajam kulit mudah dilapah.



Kulit hampir siap dilapah dengan konsep teknologi makanan, kulit dihampar bagi mengelakkan daging terkena tanah.


Wanita turut juga memainkan peranan dalam ibadah qurban ini.


Daging diurus segera dan dipotong untuk diagihkan kepada penduduk.

Teknologi Makanan

Sunday, November 1, 2009

Rahsia Mudah Buat PIZZA


Pizza merupakan makanan yang semakin digemari pada masa ini dan teknologi makanan yang terlibat dalam penghasilan pizza adalah teknik membuat roti. Secara asasnya dalam pembuatan pizza adalah rotinya yang lembut. Oleh itu perkara yang penting dalam buat pizza adalah jenis tepung gandum yang digunakan perlu tepung yang kandungan protein yang tinggi atau dalam istilah teknologi makanan ada banyak gluten. Jika nak mudah tepung yang jenis kita buat roti.

Perkara yang kedua penting dalam teknologi makanan membuat pizza ini adalah Yis. Yis yang digunakan perlu dipastikan boleh berfungsi dan hidup semasa proses membuat doh.Jika tidak roti asas nak membuat pizza tak naik dan keras.

Satu lagi cara nak buat pizza

Saturday, October 31, 2009

Teknologi Makanan : Cara Nak Buat Jeruk Cili

Hari ini saya nak kongsi cara nak buat jeruk cili. Caranya amat mudah dan teknologi makanan yang terlibat adalah merupakan satu proses untuk menyimpan cili secara menjeruk dengan cuka.

Cara nak buat jeruk cili pada awal pilih cili hijau dan potong.


Cili dipotong

Celurkan cili hijau itu dengan air panas, masukkan kedalam botol dan kemudian kita tambah sedikit garam dan gula kemudian cuka tiruan yang biasa kita beli kat kedai. Kaedah teknologi makanan menjeruk cili ini akan menjadikan kita dapat makan cili diluar musim selain daripada sos cili.

Jika kita nak makan cili berkicap, kita keluarkan cili yang telah dijeruk semalam dan masukkan dalam bekas dan tambah kicap aje. Ini mudah dan sangat sedap jika kita makan dengan mee goreng ataupun bihun goreng ataupun untuk kita makan dengan nasi panas berlauk ikang kering pong jadilah. Cili jeruk juga sedap dimakan bersama BUDU ataupun Cincalok atau diratah begitu sahaja bagi yang suka makan pedas.

Namun jika nak buat bisnes ok juga. Cuba survey kat market, ade orang jual dak ?. Susah nak dapatkan...so mananya ada pasaranlah produk ini yang mudah boleh buat kat dapur rumah dan jual kat kedai - kedai. Cili jeruk ini mudah nak buat tapi orang kekadang malas, oleh itu pasti adae yang sanggup beli. Mungkin boleh dijual ke restauran - restauran jika kena cara serta harga. Selamat mencuba dari Teknologi Makanan hari ini.


Hasil boleh diisi dalam botol plastik. Awas jika isi dalam botol kaca tudung botol boleh berkarat kerana cuka masam boleh karatkan besi tudung.

MENULIS KEMBALI

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.