Nasi lemak itulah satu makanan kegemaran saya dan bila mana ada yang jual nasi lemak sudah pasti saya akan mencubanya. Walaupun saya sendiri kurang gemar makan pedas terutama waktu pagi..bila makan sakit perut..namun jika ada nasi lemak amat teringin nak cuba try.
So nak jadi cerita pada 3 Disember yang lalu on the way to Miri..I pergilah ke KLIA. Flight saya sebenarnya jam 1.30 pm namun takut tertidoq kat rumah pi awal. Saya tiba di KLIA jam 8.00 pagi setelah check in..melilau kat KLIA. Perut rasa lapar pula lalu cari kedai - kedai makan kat situ...nampak la satu stall jual nasi lemak. Nak cuba try lah walaupun dah agak nasi lemak ni..kurang - kurang RM15.00. Saya pun orderlah nasi lemak lauk ayam dengan kopi ais...Masa nak bayar..mmm..berapa rege ni dek..RM25.00 !.
Makan ajelah namun ayam..yang diberi adalah rendang ayam..kurang sedap bagi saya dan perkara yang paling tak sedap adalah semasa dok makan tu..ade la lalat dok terbang ka hulu ke hilir..aiya potong stim nak makan nasi lemak...so makan tak abis cabut la..begitu lah kita ye...I'm sorry to tell the truth..
Lalat ini merupakan satu musuh utama dalam perkara pengeluaran makanan. Sebab lalat ni di suka makan benda kotor..Dalam bidang teknologi makanan jika ada lalat..menunjukkan tempat itu kotor. Oleh itu elakkan makan kat kedai ade lalat, kecuali Kedai Lalat di Kelantan..pun begitu saya tertanya kenapa nama tempat tu Kedai Lalat ?. Tempat lalat pergi shoping ka ape ?
Thursday, December 10, 2009
Wednesday, December 9, 2009
Silap Mata Dengan Teknologi Makanan
Dalam dunia perniagaan dahulu hingga kini ada segelintir peniaga bermain silap mata dengan teknologi makanan. Silap mata ni bahasa halus sayalah yang kurang lebih maksudnya penipuan dengan menggunakan kemahiran dalam bidang teknologi makanan, sama ada mereka ini sedar ataupun tidak. Mungkin juga ilmu itu diperturunkan dari satu generasi kegenerasi yang lain.
Bagaimana teknologi makanan digunakan untuk mengaut keuntungan hasil penjualan produk makanan samaada secara dibenarkan ataupun secara tidak dibenarkan. Saya kongsikan sedikit pegetahuan yang saya tahu berkaitan silap mata dengan teknologi makanan ini untuk pengetahuan umum sahaja.
1. Air dicampurkan kedalam gula untuk mendapatkan timbangan yang lebih !.
Pelik bin ajaib bukan !. Ya ada sesetengah peniaga apa bila menjual gula, gula daripada guni atau beg gula yang besar akan dimasukkan kedalam tempayan yang besar. Tempayan ini mungkin boleh muat 2 beg gula lebih kuran 50kg, lalu 2 - 3 kilo air bersih dicurahkan dalam tempayan...tuss..gula jadi basah..tak jadi sirap..sebab gula banyak daripada air...seumpama mencurah air kedalam pasir..air hilang begitu sahaja..tapi gula basah..so bila jual..timbangan berat tapi bukan ianya berat 100% gula tapi gula campur air..jika dilihat gula itu sikit basah...wa..mau untong ma...busat untung...
2. Betik atau Buah Kundur dalam Buah Pala Hancur.
Kekadang bila kita beli jeruk buah pala terutama hirisan hancur jeruk buah pala, harganya murah sikit jika dibandingkan dengan jeruk buah pala yang dipotong dua. Ini kerana segelitir peniaga mencampurkan hirisan buah pala itu dengan betik matang ataupun hirisan buah kundur kerana betik matang atau buah kundur warna putih dan jika dicampur sikit perisa buah pala serta digaul dengan buah pala asli..tak dak beza ma.....
Begitu juga sesetengah produk makanan seperti sos cili, betik masak digunakan untuk memberi 'body' kepada sos cili..oleh itu kekadang ia bukan 100% cili segar ataupun cili kering !.
3. Madu Lebah Asli dan Madu Lebah Tipu
Madu lebah asli pun boleh dibuat terutama madu lebah yang dihasilkan oleh lebah ternak. Madu lebah asli disini bermaksud madu itu asli dikeluarkan oleh perut lebah namun cara lebah dapat madu itu kurang asli kerana ada sesetengah lebah ini diberi makan gula merah. Caranya sebungkus gula merah diletakan dekat sarang lebah..so lebah pekerja ni tak payah pi jauh-jauh ..dia makan gula merah dan hasilkan madu dari gula berkenaan.
Begitu juga ada sesetengah pengumpul madu dibawa gula kedalam hutan dan letak kat pangkal pokok yang atasnya sarang lebah..so dapat la madu banyak.... Pelaburan sekilo gula dengan sekilo madu yang dihasilan amat besar untungnya...
Mana kala madu lebah tipu adalah air gula yang pekat dimasak secara pelahan - lahan kemudian sedikit asid makanan seperti sitrik asid ditambah. Asid akan memecahkan gula kepada glukosa dan fruktosa dan warnanya likat seperti madu. Madu sebahagian besar terdiri daripada gula glukosa dan fruktosa manakala gula pasir adalah sukrosa (sukrosa adalah campuran glukosa dan fruktosa)
@ Teknologi Makanan
Tuesday, December 1, 2009
Cara Nak Buat Kerepek Pisang
Teknologi Makanan hari ini akan berkongsi dengan anda cara nak buat kerepek pisang. Kerepek pisang amat mudah untuk kita buat dan boleh memberikan hasi pulangan yang lumayan terutama pada musim perayaan dan saya ada dengar katanya harga kerepek pisang tandok sekilo mampu mencecah RM12 pada raya puasa yang lalu dan masaalahnya bekalan tak cukup !. Bukan tak laku !.
Teknologi makanan yang terlibat dalam membuat kerepek pisang ini bermula daripada aspek pemilihan jenis pisang yang sesuai untuk buat kerepek. Tidak semua pisang sesuai untuk buat kerepek pisang kerana rasanya akan menjadi tidak sedap. Jenis pisang yang paling sesuai untuk buat kerepek adalah pisang tandok namun bekalan kurang dan harga agak mahal. Ini kerana sifat pisang tandok itu sendiri berbuah dak de la banyak untuk setandan. Selain pisang tandok, pisang abu atau nipah dan pisang nangka serta pisang buluh juga biasa dibuat kerepek.
Untuk membuat kerepek pisang ini, pisang yang matang dipilih kerana berdasarkan teknologi makanan pisang yang masak tak sesuai buat kerepek kerana pisang masak lembik dan juga kandungan gula tinggi jika digoreng,gula akan menghitamkan pisang kerana dah jadi karamel.
Cara nak buat kerepek pisang ini amat mudah dan bahan lain yang diperlukan adalah kualiti, minyak masak, sedikit garam, dapur, pemotong pisang atau slicer atau nak mudah pemarut atau dikenali juga sagat.
Teknik teknologi makanan untuk buat kerepek pisang adalah minyak dimasukkan kedalam kualiti dan dipanaskan hingga benar - benar panas. Pisang matang dibuang kulit dan terus disagat atau di 'slice' nipis kedalam kuali dan digoreng hingga warna kekuningan.
Pisang yang telah siap digorengkan ditoskan kemudian disejukkan. Jika nak masin pada rasa pisang, boleh gaul dengan sedikit garam dan dibungkuskan dalam plastik untuk makan sendiri ataupun untuk dijual.
Teknologi makanan yang terlibat dalam membuat kerepek pisang ini bermula daripada aspek pemilihan jenis pisang yang sesuai untuk buat kerepek. Tidak semua pisang sesuai untuk buat kerepek pisang kerana rasanya akan menjadi tidak sedap. Jenis pisang yang paling sesuai untuk buat kerepek adalah pisang tandok namun bekalan kurang dan harga agak mahal. Ini kerana sifat pisang tandok itu sendiri berbuah dak de la banyak untuk setandan. Selain pisang tandok, pisang abu atau nipah dan pisang nangka serta pisang buluh juga biasa dibuat kerepek.
Untuk membuat kerepek pisang ini, pisang yang matang dipilih kerana berdasarkan teknologi makanan pisang yang masak tak sesuai buat kerepek kerana pisang masak lembik dan juga kandungan gula tinggi jika digoreng,gula akan menghitamkan pisang kerana dah jadi karamel.
Cara nak buat kerepek pisang ini amat mudah dan bahan lain yang diperlukan adalah kualiti, minyak masak, sedikit garam, dapur, pemotong pisang atau slicer atau nak mudah pemarut atau dikenali juga sagat.
Teknik teknologi makanan untuk buat kerepek pisang adalah minyak dimasukkan kedalam kualiti dan dipanaskan hingga benar - benar panas. Pisang matang dibuang kulit dan terus disagat atau di 'slice' nipis kedalam kuali dan digoreng hingga warna kekuningan.
Pisang yang telah siap digorengkan ditoskan kemudian disejukkan. Jika nak masin pada rasa pisang, boleh gaul dengan sedikit garam dan dibungkuskan dalam plastik untuk makan sendiri ataupun untuk dijual.
Pisang yang telah di slice dikacau perlahan - lahan hingga masak kekuningan. Gambar seorang usahawan pengeluar kerepek pisang di Sabah.
Friday, November 27, 2009
Hari Raya Aidil Adha atau Korban 2009
Hari Raya Haji atau Hari Raya Qurban tahun ini saya tidak balik kekampung dan berhari raya dirumah Apartment Daisy U3 Shah Alam yang berdekatan dengan Kampung Melayu Subang ataupun berhampiran dengan Subang Airport. Persatuan penduduk Apartment Daisy telah menyediakan 4 ekor lembu untuk dikorbankan pada tahun ini dan saya sebagai penduduk turut serta berkerjasama dalam menjayakan korban pada tahun ini.
Penyembelihan lembu juga memerlukan teknik dan kemahiran tertentu yang juga melibatkan bidang teknologi makanan. Sebagai contoh penyembelihan halal ini memerlukan pisau yang tajam dan kaedah penyembelihan ini menjadikan hasil yang diperolehi amat baik. Didalam bidang teknologi makanan, lembu daging yang sudah disembelih perlu diuruskan segera supaya ia tidak tercemar dengan bakteria ataupun agen - agen yang boleh merosakkan daging.Dalam bidang teknologi makanan dalam urusan penyembelihan ini sebenar terdapat pelbagai jenis pisau yang digunakan untuk pelbagai jenis daging semasa menguruskan daging lembu.
Kerjasama daripada penduduk memudahkan acara penyembelihan ini dan semua siap diurus menjelang 12.30 tengahari.
Kulit hampir siap dilapah dengan konsep teknologi makanan, kulit dihampar bagi mengelakkan daging terkena tanah.
Penyembelihan lembu juga memerlukan teknik dan kemahiran tertentu yang juga melibatkan bidang teknologi makanan. Sebagai contoh penyembelihan halal ini memerlukan pisau yang tajam dan kaedah penyembelihan ini menjadikan hasil yang diperolehi amat baik. Didalam bidang teknologi makanan, lembu daging yang sudah disembelih perlu diuruskan segera supaya ia tidak tercemar dengan bakteria ataupun agen - agen yang boleh merosakkan daging.Dalam bidang teknologi makanan dalam urusan penyembelihan ini sebenar terdapat pelbagai jenis pisau yang digunakan untuk pelbagai jenis daging semasa menguruskan daging lembu.
Kerjasama daripada penduduk memudahkan acara penyembelihan ini dan semua siap diurus menjelang 12.30 tengahari.
Kulit hampir siap dilapah dengan konsep teknologi makanan, kulit dihampar bagi mengelakkan daging terkena tanah.
Teknologi Makanan
Sunday, November 1, 2009
Rahsia Mudah Buat PIZZA
Pizza merupakan makanan yang semakin digemari pada masa ini dan teknologi makanan yang terlibat dalam penghasilan pizza adalah teknik membuat roti. Secara asasnya dalam pembuatan pizza adalah rotinya yang lembut. Oleh itu perkara yang penting dalam buat pizza adalah jenis tepung gandum yang digunakan perlu tepung yang kandungan protein yang tinggi atau dalam istilah teknologi makanan ada banyak gluten. Jika nak mudah tepung yang jenis kita buat roti.
Perkara yang kedua penting dalam teknologi makanan membuat pizza ini adalah Yis. Yis yang digunakan perlu dipastikan boleh berfungsi dan hidup semasa proses membuat doh.Jika tidak roti asas nak membuat pizza tak naik dan keras.
Satu lagi cara nak buat pizza
Subscribe to:
Posts (Atom)
SUMBANGAN IKHLAS
Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.
Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:
NAMA :NOH
Akaun Maybank No. 112361650899.