Thursday, August 26, 2010

Rendang Tok dan Lemang Juadah Istimewa


Rendang Tok makanan istimewa Negeri Perak.


Rendang Tok mula saya kenali semenjak 9 tahun yang lalu yang pada masa sebelum itu, saya hanyalah mengetahui masakan rendang. Rendong Tok yang mula saya kenali dan rasai adalah rendang tok mak nik. Rendang Tok merupakan makanan popular negeri Perak.

Rendang Tok dibuat daripada daging dan campuran santan serta pelbagai rempah ratus yang menjadikan ianya enak untuk dimakan bersama dengan lemang ataupun nasi impit. Pada musim perayaan sekarang banyak orang akan mula membeli rendang tok dan juga rendang.

Atas sambutan orang ramai terhadap produk makanan rendang tok ini, kini rendang tok telah di komersilkan secara meluas dengan pembungkusan yang lebih moden dan menarik, untuk memasuki pasaran pasaraya dan pasaraya yang besar seperti TESCO, Mydin, Giant dan lain - lain pasaraya.







Biskut Kelapa dan Pekasam kini telah dibungkus dengan pembungkusan yang menarik untuk menembusi pasaran yang lebih luas.



Buah belimbing besi yang banyak terdapat dikampungnya kadang terbuang begitu sahaja kini sudah mampu diproses mengunakan teknologi makanan untuk menjadi kordial..rasanya seperti asam boi..sedap..minuman ini kaya dengan vitamin C. Buah belimbing besi juga boleh buat halwa untuk dimakan sebagai pemanis
( dessert)

Rendang Tok Mak Nik yang tersohor kini telah di bungkus dengan membungkusan yang menarik....


Sambal Kacang Pecal

Kuah Pecal dengan pengubahsuai nama ' rebranding'..menjadi sambal kacang pecal...untuk pasaran yang lebih luas. Kekadang untuk menembusi pasaran sedikit ubahsuaian pada nama ataupun resepi perlu kita buat untuk sesuaikan dengan teknologi makanan yang kita gunakan serta segmen pasaran yang kita hendak tembusi.

Dalam kes pecal ini..saya yakin ia diubah namanya kepada sambal kacang pecal kerana jika dijual sebagai pecal..hanya orang tertentu sahaja yang akan faham..Jika ini terjadi pasaran, ia akan menghadkan pasaran produk berkenaan.

Contoh kedua adalah produk tersohor Kelantan yakni budu...ada yang telah di ubah kepada Sos Bilis Pantai Timur.

Semua produk - produk ini sedap - sedap belaka dan anda boleh dapati di Pusat Jualan IKS di TESCO Ipoh...orang Ipoh mai pakat beli produk bumiputra Islam kita...

Wednesday, August 25, 2010

Beli Kerepek Pisang dan Makanan Tradisional


Pusat Jualan Makanan Tradisional di TESCO Ipoh..macam-macam ada...


Hari raya puasa dah semakin dekat dan ramai di antara kita sedang merancang juadah makanan hari raya. Bila tiba hari raya nanti pelbagai makanan akan disediakan, namun kita pasti tidak akan lupa makanan tradisi melayu kita.

Maka bila musim raya ini, ramai yang nak beli makanan tradisional seperti kerepek ubi, kerepek pisang, baulu dan macam - macam lagi. Sebahagian makanan ini boleh kita beli dipasar tani - pasar tani berhampiran kediaman anda.

Kini makanan tradisional turut dijual di pasaraya terkemuka kerana sambutan yang menggalakan keatas makanan tradisional ini. Hari ini saya berpeluang berkunjung ke TESCO Ipoh Perak dan mengunjungi pusat jualan makanan tradisional diTESCO ini.

Makanan tradisional telah melangkah kepasaraya dengan pembungkusan yang menarik dan sesuai untuk dipasarkan dengan lebih meluas. Makanan ini juga boleh kita jadikan hamper untuk hari raya ini. Pembelian makanan tradisional ini akan membantu usahawan tani kita dalam usaha mereka menambah pendapatan.

Pemasaran makanan tradisional ini juga telah mampu mengangkat martabat makanan melayu setanding dengan makanan yang di import. Oleh itu belilah makanan tradisional..




Sunday, August 15, 2010

Rahsia Ketupat Nasi Segera..

Bila bulan puasa dan kemudian hari raya tiba maka ramai yang akan buat ketupat. Ada ketupat nasi dan ada juga ketupat pulut.

Hari ini saya akan kongsi rahsia ketupat nasi segera. Bila tiba nak raya macam isu timbul daripada ketupat nasi segera yang dibuat dengan menggunakan plastik. Saya telah bertanya perkara ketupat plastik ini dengan pakar pembungkusan dan juga pengeluar plastik dan kesimpulan yang saya dapat buat adalah ketupat nasi dalam plastik ini selamat untuk kita makan selagi mana plastik yang digunakan adalah jenis plastik HDPE atau plastik tahan panas.

Kita sebenarnya boleh buat sendiri ketupat nasi segera ini kerana amat mudah. Hari saya sendiri telah mencuba membuatnya.



Bahan - bahan nak buat ketupat nasi segera





Ini plastik biasa..


Plastik tahan panas HDPE



Tebuk plastik biar berlubang dengan lidi



Basuh beras dan campurkan sedikit perisa pandan untuk bagi rasa dan bau wangi pada ketupat. Isikan beras ini 1/3 daripada saiz plastik..jangan penoh atau separuh..beras bila rebus dia akan kembang penuh plastik..


Seal atau tutup plastik dengan api lilin. Jangan ikat dengan getah lain.getah pengikat kurang baik..staple takut pecah..


Rebus 2- 3 jam..biar jadi ketupat..dalam rice cooker pun boleh..


Bila dah masak elok jadi ketupat ..sejukkan dan masukkan dalam peti sejuk supaya ketupat lebih keras..kemudian barulah potong..buat makan dengan rendang, kuah satey,lotong ataupun lodeh....

Saturday, August 14, 2010

Kemana Tumpahnya Kuah Kalau Tidak Ke Nasi..


Testimoni Allahyarham Ayahanda kita Nik Wan Bin Ibrahim yang pernah bekerja sebagai Cook Boy atau Tukang Masak pada tahun 1952, tahun ini pun kita belum dilahirkan lagi.

Hari ini sabtu dan merupakan hari yang ke 4, kita semua berpuasa di bulan Ramadhan 1431 H yang mulia ini. Bila bulan puasa tiba maka banyak aktiviti yang dapat saya lakukan terutama dirumah sendiri. Antara perkara yang saya lakukan adalah kemas rumah.

Bila kita kemas rumah ini, mulalah selongkar sana , susun sini dan akhirnya terjumpa macam - macam benda dan terjumpalah kita testimoni milik Allahyarham Ayahanda kita yang sememangnya kita simpan.

Bak kata pepatah ' Kemana tumpahnya kuah, jika tidak ke nasi, inilah mungkin menyebabkan kita pun ada minat dalam bidang makanan ini..pun begitu kita lebih sikit kebidang sains yakni Teknologi Makanan.

Perkongsian ini adalah sekadar untuk merakamkan penghayatan dan penghargaan kepada Allahyarham Ayahanda kita, Nik Wan bin Ibrahim dan Allahyarham Bonda kita , Hajah Mariam bt Sulaiman yang telah membesarkan kita...

Semoga Allah s.w.t sentiasa mengampuni kedua - dua mereka....tanpa mereka , siapalah ..saya...amin.

Selamat berpuasa untuk semua pembaca muslim.....bersambung....perjalanan ku..kebidang teknologi makanan...

Wednesday, August 11, 2010

Selamat Berpuasa Kepada Semua Pembaca


Hari ini saya dan keluarga serta kaum muslimin yang berada ditanah air kita mula mengerjakan ibadat puasa. Kiranya hari ini adalah hari pertama kita berpuasa dan semalam merupakan pertama kita bersahur.

Sahur amat penting bagi kita membina tenaga dan barakh. Seorang ustaz berkongsi petua cara nak bertenaga pada bulan puasa adalah pada waktu sahur, makanlah 7 biji buah kurma dan minum sedikit air zam - zam..insya Allah, katanya kita tak terasa lapar sangat.

Oleh itu anda semua boleh mencuba amalan ini dan boleh tulis diruang komen..air zam - zam itu jika anda sukar mendapatinya boleh digantikan dengan air susu.

Pada bulan yang mulia ini saya tidak dapat menulis panjang , pun begitu akan kita tulis perkara yang berkaitan makanan dibulan ramadhan.Berbukalah dengan mendahului makan kurma kerana kurma mengandungi pelbagai khasiat yang mampu memberi badan tenaga serta kesegaran dengan lebih cepat.

Selamat berpuasa...dan berbuka puasa serta mengerjakan solat tarawikh...

MENULIS KEMBALI

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.