Wednesday, September 15, 2010

Satey Zaman Moden


Satey merupakan makanan kegemaran saya dan setiap hari raya, dahulunya arwah bonda dan saya selalu buat satey. Oleh itu bila time nak raya, saya akan balik awal dan malam raya kita buat satey..lepas solat sunat raya.saya selalu bakar satey.

Arwah bonda selalu buat satey dan juga nasi impit cara asli. Masak nasi dengan air lebih..kemudian masukkan nasi lembik ke dalam tong kayu khas yang telah dialas kain putih dan kemudian ditindih dengan batu gilling dan bahan berat yang lain..ia dibuat malam raya dan pagi raya dah boleh potong jadi nasi impit..Kini semua tinggal kenangan yang kekadang teras..ketiadaan arwah bonda..inilah hikmat air tangan ibu...semoga Allah s.w.t mengampuni kedua arwah bonda dan ayahanda kita...

Kini kita pun dah jadi orang tualah..kat kampung maklumlah orang tua pun dah banyak yang tiada..budak hinggusan dahulu pun dah jadi bapak orang..pun begitu hidangan satey tetap dah jadi makanan wajib diwaktu beraya dirumah saya di kampung Kubang Palas Luar, Wakaf Baru..Kelantan..

Walaupun arwah bonda dan ayahanda dah tiada, saudara mara tetap datang..dan yang pasti di cari adalah hidangan satey. Kini saya dan keluarga masih mengekalkan tradisi lama..satey tetap ada namun..kita belilah..kerana tak sempat nak buat..begitulah zaman berubah..

Kini satey boleh dibuat dengan mudah terutama jika kita tidak mampu hendak membakarnya. Kini kita boleh buat satey goreng..Satey goreng walaupun tidak sesedap satey bakar namun kepada mereka yang minat satey ..ia tetap satey..

Buat satey goreng ini mungkin pelik bunyi..namun jika kita berada diluar negara..terutama nak buat pembakaran terbuka pun tak boleh..boleh cuba buat satey goreng..

Cara nak buat mudah..gunakan mana - mana resepi satey..perap daging dengan rempah 2 - 3 jam..cucuk daginh kelidi dan goreng secara deep fryer atau minyak banyak bersama lidi..dan bila daging dah masak boleh makan satey goreng..

Seperti ke enakan sebenar minum teh tarik adalah kerana buihnya..maka keenakan makan satey ini adalah terletak pada ketika kita tarik daging dengan mulut daripada lidinya..inilah sensasi sebenar makan satey selain rempah ratus serta kuah yang pekat..

Untuk buat goreng cara deep fryer ini tak payah beli alat special boleh guna periuk dan masuk minyak dengan banyak dah boleh jadi deep fryer..cepat dan mudah

Nak detail tengok macam mana kite goreng


Selamat mencuba...

Saturday, September 4, 2010

Sijil Halal JAKIM Untuk Minyak Sapi Di Tarik Balik

Sijil pengesahan halal JAKIM untuk minyak sapi yang tersohor lagi terlalu ramai orang kita guna telah ditarik balik oleh pihak JabatanKemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Minyak sapi dengan jenama QBB Puree Ghee yang dikeluarkan syarikat QBI Packaging Sdn Bhd memang sudah lama berada di pasaran.

Penarikan balik sijil pengesahan HALAL ini dapat dilihat pada laman web Halal Malaysia. Saya di maklumkan bahawa penarikan balik pengesahan sijil Halal ini oleh pihak JAKIM adalah kerana JAKIM dan Jabatan Kimia Malaysia telah membuat ujian keatas minyak sapi ini dan mendapati ianya ' mengandungi bahan yang meragukan' untuk kegunaan umat Islam .

Oleh itu JAKIM mengambil keputusan untuk MENARIKBALIK Sijil Pengesahan Halal Malaysia kepada Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd berkuatkuasa 26 Ogos 2010. Oleh yang demikian, QBI Packaging Sdn Bhd adalah dilarang serta merta menggunakan logo halal Malaysia pada semua produk berjenama QBB Pure Ghee.



Oleh itu bagi saya sebagai umat Islam, wajarlah kita meninggalkan yang meragukan.Pilihlah yang halal kerana produk yang halal masih banyak daripada yang haram.

Minyak sapi banyak digunakan dalam membuat kuih muih untuk hari raya dan juga pelbagai masakan terutama yang berasal daripada timur tengah seperti nasi berayani, biskut arab, biskut makmur dan macam - macam lagi.

Minyak sapi sebenarnya dibuat daripada susu, sebab itu ada bidalan ' Lembu Punya Susu, Sapi Punya Nama'.., namun dengan pengunaan teknologi yang canggih dan terkini pelbagai bahan tambah boleh ditambah kedalam minyak sapi untuk menjadikan ia lebih komersial.

Sebenarnya penggunaan bahan daripada babi amat meluas kerana babi ini banyak diternak di barat dan ianya mudah membaik dengan cepat.Oleh itu lemak - lemak babi ini banyak di olah oleh pakar saintis disana untuk dijadikan pelbagai produk kormesial seperti sabun dan macam - macam lagi, sama ada makanan mahu pun kosmetik.

Oleh itu kita sebagai pengguna muslim perlu berhati - hati dalam pembelian makanan,alat solek, pakaian ( kasut dan beg) agar tidak terbeli produk haram asalan babi.

Tuesday, August 31, 2010

Dapur Gas Mudah Alih Memudahkan Kerja Memasak Kita...



Pada hari ini kita semua tidak perlu lagi bersusah payah nak hidupkan api ataupun unggun api untuk memasak di kem perkelahan atau pun mana -mana tempat yang kita berpergi. Teknologi Makanan kini telah pun mereka cipta sebuah dapur gas mudah alih untuk memasak apa jua makanan yang kita ingin di mana sahaja kita berada.

Baru - baru ini saya telah membeli sebuah dapur gas mudah alih ini.Tujuan utama saya beli dapur gas mudah alih ini kerana dapur gas rumah saya telah dihantar repair lah...Betui sekali kata pepatah..kalau rumah tak berasap..resah kita rasanya. Oleh itu saya pun belilah sebuah dapur gas mudah alih ini dengan jenama Pensonic. Harga dapur gas ini pun tak mahal dalam RM60.00 sahaja bergantung kepada jenamanya dan ianya di datang bersama dengan beg untuk memudahkan dapur gas mudah alih ini dibawa dengan lebih bergaya.

Pembelian pertama dapur gas mudah alih ini kita diberikan sebuah balang gas percuma namun untuk memudahkan kita memasak makanan, saya pun terus beli balang gas tambahan 4 biji pada harga lebih kurang RM16.00.

Sehingga kini saya dah masak macam - macam makanan ringkas menggunakan dapur gas mudah alih ini seperti goreng ikan, goreng ayam, dagin dan goreng sayur. Masak lauk dan kuah ringkas dan adalah jelas dapur ini memberikan satu kepuasan tersendiri dalam akiviti memasak.

Dengan api yang kebiruan, makanan adalah mudah masak dengan dapur ini. Balang gas yang digunakan itu mampu memberikan kita keupayaan untuk memasak selama satu hari..namun begitu ia bergantung cara penggunaan. Penggunaan dapur memasak ini secara berterusan, balang gas ini hanya mampu bertahan untuk tiga jam sahaja.

Balang gas yang kosong boleh diganti dengan mudah, hatta remaja berumur 13 tahun pun mampu melakukanya.

Dengan memiliki dapur gas mudah alih ini, saya kini boleh membawa kemana sahaja dapur untuk masak , sama ada nak memasak didapur atau nak memasak diruang tamu ataupun nak memasak di kawasan lapang kat depan rumah..

Dapur gas mudah alih ini juga memungkinkan saya memasak di perkelahan, tepi pantai tanpa perlu risau hari hujan, kesukaran nak menghidupkan api,kayu basah dan macam - macam cabaran dalam usaha kita memasak menggunakan dapur kayu atau unggun api.


Balang gas mudah di isi..


Dapur gas portable


Beg dan Dapur Gas Mudah Alih..




Dapur di simpan dalam beg sahaja ..mudah dibawa ..mudah nak memasak..


Beg Dapur yang bergaya

Friday, August 27, 2010

Tahi Itek Made In U3 Shah Alam...Best



Tahi itek merupakan sejenis makanan tradisional Kelantan yang tersohor kerana nama pelik nya tapi barang molek..acu cubo try baru tahu...Kueh Tahi Itek ini dibuat dengan menggunakan puteh telur itek yang dimasak bersama gula kastor ( Castor Sugar).

Bahan dan cara nak buat tahi itek ini adalah seperti berikut;

RESEPI KUEH TAHI ITEK..... (bukan tahi sebenar...contoh; kueh tahi minyak..)

Bahan - bahan.
  1. 5 biji puteh telur itek.
  2. 1/4 Cawan gula caster
  3. Sedikit air
  4. 2 - 3 sudu minyak
  5. 2 helai daun pandan.
Cara nak buat..

Masukkan gula kastor dalam telur putih dan kacau hingga larut. Bila gula kastor telah larut , masukkan kedalam kuali yang telah dipanaskan hingga ia menjadi pekat. Pada sesetengah resepi sedikit tepung pulut atau gandum dicampurkan untuk pekat.

Cara mudah lihat dalam video ini...ye..sori bising sikit video ni..













Thursday, August 26, 2010

Rendang Tok dan Lemang Juadah Istimewa


Rendang Tok makanan istimewa Negeri Perak.


Rendang Tok mula saya kenali semenjak 9 tahun yang lalu yang pada masa sebelum itu, saya hanyalah mengetahui masakan rendang. Rendong Tok yang mula saya kenali dan rasai adalah rendang tok mak nik. Rendang Tok merupakan makanan popular negeri Perak.

Rendang Tok dibuat daripada daging dan campuran santan serta pelbagai rempah ratus yang menjadikan ianya enak untuk dimakan bersama dengan lemang ataupun nasi impit. Pada musim perayaan sekarang banyak orang akan mula membeli rendang tok dan juga rendang.

Atas sambutan orang ramai terhadap produk makanan rendang tok ini, kini rendang tok telah di komersilkan secara meluas dengan pembungkusan yang lebih moden dan menarik, untuk memasuki pasaran pasaraya dan pasaraya yang besar seperti TESCO, Mydin, Giant dan lain - lain pasaraya.







Biskut Kelapa dan Pekasam kini telah dibungkus dengan pembungkusan yang menarik untuk menembusi pasaran yang lebih luas.



Buah belimbing besi yang banyak terdapat dikampungnya kadang terbuang begitu sahaja kini sudah mampu diproses mengunakan teknologi makanan untuk menjadi kordial..rasanya seperti asam boi..sedap..minuman ini kaya dengan vitamin C. Buah belimbing besi juga boleh buat halwa untuk dimakan sebagai pemanis
( dessert)

Rendang Tok Mak Nik yang tersohor kini telah di bungkus dengan membungkusan yang menarik....


Sambal Kacang Pecal

Kuah Pecal dengan pengubahsuai nama ' rebranding'..menjadi sambal kacang pecal...untuk pasaran yang lebih luas. Kekadang untuk menembusi pasaran sedikit ubahsuaian pada nama ataupun resepi perlu kita buat untuk sesuaikan dengan teknologi makanan yang kita gunakan serta segmen pasaran yang kita hendak tembusi.

Dalam kes pecal ini..saya yakin ia diubah namanya kepada sambal kacang pecal kerana jika dijual sebagai pecal..hanya orang tertentu sahaja yang akan faham..Jika ini terjadi pasaran, ia akan menghadkan pasaran produk berkenaan.

Contoh kedua adalah produk tersohor Kelantan yakni budu...ada yang telah di ubah kepada Sos Bilis Pantai Timur.

Semua produk - produk ini sedap - sedap belaka dan anda boleh dapati di Pusat Jualan IKS di TESCO Ipoh...orang Ipoh mai pakat beli produk bumiputra Islam kita...

MENULIS KEMBALI

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.