Friday, November 28, 2008
Pengeluaran Dadeh
Saturday, November 22, 2008
Membuat Kerepek Ubi Kayu
Kerepek ubi kayu amat mudah dibuat dan kerepek ubi kayu boleh ditambah dengan pelbagai perisa seperti kerepek ubi kayu pedas, masin,kerepek ubi kayu lada hitam, kerepek ubi kayu keju, kerepek ubi kayu perisa kari dan pelbagai perisa lagi
Friday, November 14, 2008
Gula Apong Sarawak
Gula apong dibuat daripada air nira yang diambil daripada pokok nipah yang banyak tumbuh dipesisiran sungai.Cara nak buatnya mudah sahaja dimana air nira di ambil daripada pokok nipah dan di masak dalam kawah yang mempunyai penghadang dan dimasak secara perlahan-lahan dengan menggunakan kayu api selama lapan jam. Air nira ini akan menjadi kehitaman dan pekat setelah di masak selama 8 jam dan terbentuklah gula apong ini.
Gula apong ini boleh digunakan dalam membuat kuih muih, ABC , perapan ayam BBQ dan pelbagai guna lagi. Ianya mempunyai rasa yang unik berbeza dengan gula melaka.FAMA ada memasarkan gula apon Sarawak ini di kedai-kedai di bandar Kuching.
Wednesday, October 29, 2008
Sos Cili
Tambahkan air lebih sedikit jika anda ingin buat sos pencicah dan tambah bijan yang telah digoreng dan masak hingga dimendidih dan botolkan
Tuesday, October 28, 2008
Kicap Tamin sudah tersohor
Walaupun dengan kapasiti pengeluaran yang kecil, kebersihan, kualiti dan rasa sos tidak diabaikan. Proses pemilihan dan campuran ramuan seperti kacang soya, tepung gandum dan sebagainya dilakukan dengan teliti untuk memastikan kuality kicap yang terjamin.
Setelah setahun, permintaan terhadap Kicap TAMIN melebihi jangkaan dan kicap ini mula dikenali di kalangan suri rumahtangga dan komuniti sekitar kampung. Golongan muda dari kampung yang berhijrah ke kawasan bandar membawa bersama Kicap TAMIN dan secara tidak langsung mereka inilah yang memperkenalkan kicap yang enak dan menyelerakan ini kepada penduduk di bandar.
Untuk permintaan yang semakin meningkat, Tuan Haji Mohd. Tamin mengambil langkah meningkatkan pengeluaran 3,500 botol sehari. Peningkatan kehendak dan kepopularan Kicap TAMIN telah mendorong Tuan Haji Mohd. Tamin untuk mengembangkan perniagaan beliau dengan mendirikan sebuah kilang di Enggor, tidak jauh dari Bandar Diraja negeri Perak - Kuala Kangsar. Semakin banyak pekerja diambil untuk meningkatkan pengeluaran sehingga 9,000 botol sehari. Hari ini, Kicap TAMIN boleh didapati di seluruh Semenanjung Malaysia.
SUMBANGAN IKHLAS
Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.
Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:
NAMA :NOH
Akaun Maybank No. 112361650899.