Friday, November 27, 2009

Hari Raya Aidil Adha atau Korban 2009

Hari Raya Haji atau Hari Raya Qurban tahun ini saya tidak balik kekampung dan berhari raya dirumah Apartment Daisy U3 Shah Alam yang berdekatan dengan Kampung Melayu Subang ataupun berhampiran dengan Subang Airport. Persatuan penduduk Apartment Daisy telah menyediakan 4 ekor lembu untuk dikorbankan pada tahun ini dan saya sebagai penduduk turut serta berkerjasama dalam menjayakan korban pada tahun ini.

Penyembelihan lembu juga memerlukan teknik dan kemahiran tertentu yang juga melibatkan bidang teknologi makanan. Sebagai contoh penyembelihan halal ini memerlukan pisau yang tajam dan kaedah penyembelihan ini menjadikan hasil yang diperolehi amat baik. Didalam bidang teknologi makanan, lembu daging yang sudah disembelih perlu diuruskan segera supaya ia tidak tercemar dengan bakteria ataupun agen - agen yang boleh merosakkan daging.Dalam bidang teknologi makanan dalam urusan penyembelihan ini sebenar terdapat pelbagai jenis pisau yang digunakan untuk pelbagai jenis daging semasa menguruskan daging lembu.



Kerjasama daripada penduduk memudahkan acara penyembelihan ini dan semua siap diurus menjelang 12.30 tengahari.


Penyembelihan halal menjamin daging yang baik dihasilkan

Memulakan penbuangan kulit dengan melapah bahagian kaki


Dengan pisau yang tajam kulit mudah dilapah.



Kulit hampir siap dilapah dengan konsep teknologi makanan, kulit dihampar bagi mengelakkan daging terkena tanah.


Wanita turut juga memainkan peranan dalam ibadah qurban ini.


Daging diurus segera dan dipotong untuk diagihkan kepada penduduk.

Teknologi Makanan

Sunday, November 1, 2009

Rahsia Mudah Buat PIZZA


Pizza merupakan makanan yang semakin digemari pada masa ini dan teknologi makanan yang terlibat dalam penghasilan pizza adalah teknik membuat roti. Secara asasnya dalam pembuatan pizza adalah rotinya yang lembut. Oleh itu perkara yang penting dalam buat pizza adalah jenis tepung gandum yang digunakan perlu tepung yang kandungan protein yang tinggi atau dalam istilah teknologi makanan ada banyak gluten. Jika nak mudah tepung yang jenis kita buat roti.

Perkara yang kedua penting dalam teknologi makanan membuat pizza ini adalah Yis. Yis yang digunakan perlu dipastikan boleh berfungsi dan hidup semasa proses membuat doh.Jika tidak roti asas nak membuat pizza tak naik dan keras.

Satu lagi cara nak buat pizza

Saturday, October 31, 2009

Teknologi Makanan : Cara Nak Buat Jeruk Cili

Hari ini saya nak kongsi cara nak buat jeruk cili. Caranya amat mudah dan teknologi makanan yang terlibat adalah merupakan satu proses untuk menyimpan cili secara menjeruk dengan cuka.

Cara nak buat jeruk cili pada awal pilih cili hijau dan potong.


Cili dipotong

Celurkan cili hijau itu dengan air panas, masukkan kedalam botol dan kemudian kita tambah sedikit garam dan gula kemudian cuka tiruan yang biasa kita beli kat kedai. Kaedah teknologi makanan menjeruk cili ini akan menjadikan kita dapat makan cili diluar musim selain daripada sos cili.

Jika kita nak makan cili berkicap, kita keluarkan cili yang telah dijeruk semalam dan masukkan dalam bekas dan tambah kicap aje. Ini mudah dan sangat sedap jika kita makan dengan mee goreng ataupun bihun goreng ataupun untuk kita makan dengan nasi panas berlauk ikang kering pong jadilah. Cili jeruk juga sedap dimakan bersama BUDU ataupun Cincalok atau diratah begitu sahaja bagi yang suka makan pedas.

Namun jika nak buat bisnes ok juga. Cuba survey kat market, ade orang jual dak ?. Susah nak dapatkan...so mananya ada pasaranlah produk ini yang mudah boleh buat kat dapur rumah dan jual kat kedai - kedai. Cili jeruk ini mudah nak buat tapi orang kekadang malas, oleh itu pasti adae yang sanggup beli. Mungkin boleh dijual ke restauran - restauran jika kena cara serta harga. Selamat mencuba dari Teknologi Makanan hari ini.


Hasil boleh diisi dalam botol plastik. Awas jika isi dalam botol kaca tudung botol boleh berkarat kerana cuka masam boleh karatkan besi tudung.

Sunday, October 25, 2009

Teknologi Makanan : Pengalaman Cara Buat Coklat Mudah

Teknologi Makanan hari ini akan saya kongsikan pengalaman membuat coklat cara mudah. Jika berdasar ilmu pengetahuan teknologi makanan nak buat coklat ini amat susah pada zaman dahulu kerana nak buat coklat kena bermula dengan tepung koko, susu, koko butter dan lain - lain lagi namun zaman berubah dan teknologi makanan dalam buat coklat ini juga dipermudahkan lagi, maklumlah zaman ni banyak orang sibuk.

Saya mula minat nak buat coklat ni sebab memang sejak kecil suka makan coklat, namun kini harga coklat ni amat mahal. Jika kita kepasaraya coklat dengan berat 300gm, boleh mencecah harga hingga RM15.00 mahal weh, hingga nak beli pun kena fikir dua - tiga kali !.

Lantas saya terfikir kenapa aku tak buat sendiri coklat ?. Belajar ilmu teknologi makanan bagaikan nak rak, almaklumlah 4 tahun amik diploma teknologi makanan di ITM Shah Alam kemudian sambung lagi bidang teknologi makanan ni di Iowa State University, Ames IOWA USA, 2 tahun nak buat coklat pun tak boleh ...ka ?..Ini satu cabaran bagi saya seorang lulusan teknologi makanan namun kini bergiat cergas dalam bidang makerting dengan fokus dalam bidang pemasaran internet.

Oleh itu saya pun mulalah buat kajian ilmiah serta teknikal macam mana cara nak buat coklat dengan mudah, akhir terjumpalah apa yang dihajat. Perkara yang pertama nak buat coklat ni, kita kena ada pot...bukan pot melepaklah masuk saya ' double boiler pot' . Ini hah seperti gambar kat bawah ni.



Alkisah double boiler pot ni pulak saya beli masa ikut kursus nak buat jem herba serta seri kaya di Kota Bharu seingat saya tahun 2006 kot. Ini hakikat bidang teknologi makanan ni,walaupun kita ade ilmu teknologi makanan, namun bagi saya, saya perlu tambah ilmu lagi kerana ilmu teknologi makanan ini sentiasa berkembang.

Oleh itu saya join kursus buat jem herba dan seri kaya dengan cef di Hotel Perdana Kota Bharu. Saya pun lupa ape nama Cef ni, maka dia syorkan guna double boiler untuk buat Jem Herba dan Seri Kaya dan saya seperti biasa gatal mulut tanya Cef kat mana dia beli double boiler ini, Cef yang berasal dari Kelantan yang baik hati ni pun beri tahu dia beli di Pengkalan Kubur, Free Trade Zon, so lepas kursus petang terus pergi cari double boiler ni..last- last jumpa pun ade 2 set aje..terus sapu dan duit dalam poket terbang RM150.00 !.

Double boiler ni banyak kegunaan, selain nak cairkan coklat, boleh juga buat Jem, Seri Kaya dan pelbagai masakan lagi. Element yang penting bila kita guna double boiler ni mengikut teknologi makanan, bahan yang kita masak akan sekata masak dan susah nak hangus atau hangit terutama yang melibatkan gula berbanding jika kita masak terus atas api.

Inilah hasil coklat yang saya buat anda boleh cuba buat.


..









Saturday, October 24, 2009

Teknologi Makanan : Buat Coklat

Teknologi Makanan hari ini akan berkongsi dengan anda pengalaman saya membuat coklat. Nak buat coklat ini ada menggunakan ilmu pengetahuan teknologi makanan. Mula perkara yang nak saya kongsikan dalam teknologi makanan kali ini adalah satu peralatan penting nak buat coklat iaitu double boiler.

Peralatan ini amat penting dalam membuat coklat kerana coklat yang kita nak buat ni menggunakan coklat bar yang ada dijual dipasaran. Coklat bar ni perlu kita cairkan menggunakan peralatan double boiler inilah. Saya nak cerita macam mana double boiler ni susah oleh itu saya dah ambikgambar dan telah up load ke YouTube dan saya paste kat blog Teknologi Makanan ini oleh itu sila lihat video;

Ini lah Double Boiler



Pentingnya kita guna double boiler ni supaya coklat bar yang kita masak tak hangus dan ia masak sekata kerana dari aspek teknologi makanan, air akan panas sekata yakni air yang ada pada periuk pertama, air panas ni yang akan memanaskan makanan dengan sekata iaitu pada suhu yang sama ( jika air itu mendidih suhunya 100 C) maka tak timbul bahagian atas tak masak atau bahagian bawah hangus.

Menggunakan double boiler nak cairkan coklat amat mudah dan coklat bar itu akan cair pada suhu 40 Celsius sahaja.

MENULIS KEMBALI

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.