Seperti mana yang saya katakan kini teknologi makanan beralih angin sedikit ke Sungai Tengkala untuk mandi manda bersantai bersama keluarga. Biasa lah cuti sekolah dan juga hari sabtu, bawaklah anak - anak jalan - jalan keluar kota.
Sungai Tengkala merupakan destinasi hari pertama cuti sekolah tahun ini, kerana sekali sekala keluar kota ini bagus juga untuk menghirup udara segar sambil mandi di Sungai Tengkala.
Kemana - mana kita pergi pun tak boleh tinggal makanan la..ini penting jika tidak, keronchong perut, tambah lagi nak masuk hutan.Oleh itu cara mudah dan ringan untuk makanan kita lihat teknologi makanan dalam bidang pembungkusan.
Cara nak mudah serta ringkas adalah bungkus makanan kita siap - siap individu pack dalam kertas . Pembungkusan kertas yang sesuai untuk kita pergi outing seperti ini , sambil ia rengan ,kertas juga mesra alam berbanding plastik serta polisterin.
Plastik susah nak hancur walau ditanam, namun jika kita guna kertas , lepas kita makan samaada nak bakar jadikan umpan api untuk barbeque ataupun kita hanya tanam dalam tanah dan ia akan hancur seterusnya menjadi baja kepada pokok - pokok didalam hutan.
Namun yang paling best , barang yang kita nak angkut buat balik pun ringan sebab makanan dan pembungkusan makann dan tiada. Jika kita masukan dalam bekas plastik , makanan dah habis tapi kena bawa balik bekas berkenaan, jika tidak kot ada yang kena bebel..yelah bekas mahal - mahal takkan nak tinggal atau buang ditempat perkelahan.
Beginilah secara tak langsung teknologi makanan dalam aspek pembungkusan boleh diaplikasikan dan mampu memudah serta menyimatkan masa dan tenaga kita.
Saturday, June 5, 2010
Thursday, June 3, 2010
Aplikasi Teknologi Makanan Dalam Kehidupan Kita
Bermula hari ini saya akan kongsikan aplikasi teknologi makanan dalam kehidupan kita seharian. Ya, apa guna belajar Teknologi Makanan bertahun lamanya, jika tak boleh nak guna pakai untuk kehidupan kita seharian.
Kekadang kegunaan ilmu Teknologi Makanan ini cukup banyak dalam kehidupan kita namun kekadang kita tak terfikir pun sebab kita nak ambik mudah la..beli kat kedai aje..pun begitu semuanya bergantung kepada persepsi masing - masing.
Tungguu...
Kekadang kegunaan ilmu Teknologi Makanan ini cukup banyak dalam kehidupan kita namun kekadang kita tak terfikir pun sebab kita nak ambik mudah la..beli kat kedai aje..pun begitu semuanya bergantung kepada persepsi masing - masing.
Tungguu...
Saturday, May 22, 2010
Jenama 1 Malaysia Best Dilancarkan Oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani
Pada 20 Mei 2010, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani telah melancarkan jenama 1 Malaysia Best di Pasaraya Mydin USJ 1. Majlis pelancaran Jenama 1 Malaysia Best disempurnakan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar.
Pasaran produk - produk makanan industri asas tani yang dihasilan oleh usahawan , berpeluang melangkah lebih jauh sekali gus meneroka pasaran tempatan dan antarabangsa dengan lebih mudah serta memperoleh pelbagai insentif kerajaan dengan menggunakan jenama 1 Malaysia Best ini.
Sehingga kini kira-kira 600 produk yang diusahakan 138 usahawan sudah memperoleh kelulusan menggunakan jenama ini dan LEMBAGA Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) menjangka dapat memberi kelulusan penggunaan jenama 1Malaysia Best kepada sekurang-kurangnya 1,000 produk berasaskan pertanian yang diusahakan 200 usahawan menjelang Jun ini.
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani memperkenalkan jenama 1Malaysia Best untuk membantu meningkatkan taraf dan mempromosikan produk berasaskan pertanian keluaran tempatan terutama di pasaran antarabangsa dan mewujudkan kestabilan ekonomi kepada pengusaha.
Jenama 1 Malaysia Best
Penerangan Jenama;
Penerangan Jenama;
- Identiti 1 Malaysia diadaptasikan dan dikembangkan dengan penambahan perkataan ‘Best’
- Lambang mercu tanda Malaysia yang menterjemahkan identiti Malaysia diperingkat global.
- Lingkaran berbentuk bujur bagi menonjolkan kekukuhan logo dengan penampilan imej yang jelas dan nyata.
- Garisan berbentuk separa bumi menunjukkan segala produk yang dihasilkan adalah bertaraf dunia untuk pasaran global.
Wednesday, May 12, 2010
Produk Herba Mampu Meningkatkan Pasaran Produk Teknologi Makanan
Herba mempunyai potensi yang besar untuk dipasarkan. Produk herba sebagai perubatan alternatif semakin popular kini. Negara kita amat kaya dengan tumbuhan herba dan secara tradisionalnya telah banyak digunakan untuk merawat pelbagai penyakit oleh nenek moyang kita.
Tumbuhan herba banyak telah terbukti memberikan pelbagai khasiat perubatan dalam masyarakat kita dari dahulu hingga kini. Oleh itu kita semua perlu merebut peluang ini untuk memasarkan produk herba secara lokal dan juga global.
Produk herba ini boleh digandingkan dengan produk teknologi makanan untuk menjadikan suatu makanan yang mampu memberikan kebaikkan kepada kesihatan yang kini popular dikenali sebagai Makanan Nutraceutical atau Nutraceutical Food.
" Nutraceutical Food is a food or food product that provides health and medical benefits, including the prevention and treatment of disease".
Sebagai contoh pengguna herba tongkat ali dan kacip fatimah semakin popular dalam produk kopi pra campur 3 in 1 , sehinggakan syarikat makanan terbesar pun turut memasarkannya. Atas kesedaran inilah saya pada hari ini telah pun mengadakan suatu lawatan kerja di sebuah kilang memproses herba yang terletak di Raub, Pahang atau dengan lebih tepat di Taman Teknologi Park Raub dengan jarak perjalanan lebih kurang 45 km daripada bandar Raub dengan melalui jalan lama untuk ke Kelantan.
Kilang atau tempat pemprosesan herba yang saya maksudkan adalah TPM Biotech Sdn Bhd . Kilang ini memproses pelbagai herba untuk dijadikan produk makanan ataupun untuk dipasarkan menjadi produk tradisional.
Keistemewaan kilang ini adalah merupakan sebuah kilang bertaraf GMP, HALAL, ISO dan sedang dalam proses mendapatkan pengiktirafan HACCP.
Kilang ini juga bersedia untuk membuat kontrak pengilangan dengan mana - mana usahawan yang terlibat dalam pengeluaran ubatan tradisional serta produk teknologi makanan yang dicampurkan herba. Bagi saya ini adalah satu peluang terbaik untuk direbut kerana kini usahawan yang terlibat dalam industri herba tidak perlu bersusah payah nak buat kilang GMP seperti mana syarat yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).
Dengan usahawan mengeluarkan produk herba disini, produk herba tradisional boleh di daftarkan dengan KKM.
Tumbuhan herba banyak telah terbukti memberikan pelbagai khasiat perubatan dalam masyarakat kita dari dahulu hingga kini. Oleh itu kita semua perlu merebut peluang ini untuk memasarkan produk herba secara lokal dan juga global.
Produk herba ini boleh digandingkan dengan produk teknologi makanan untuk menjadikan suatu makanan yang mampu memberikan kebaikkan kepada kesihatan yang kini popular dikenali sebagai Makanan Nutraceutical atau Nutraceutical Food.
" Nutraceutical Food is a food or food product that provides health and medical benefits, including the prevention and treatment of disease".
Sebagai contoh pengguna herba tongkat ali dan kacip fatimah semakin popular dalam produk kopi pra campur 3 in 1 , sehinggakan syarikat makanan terbesar pun turut memasarkannya. Atas kesedaran inilah saya pada hari ini telah pun mengadakan suatu lawatan kerja di sebuah kilang memproses herba yang terletak di Raub, Pahang atau dengan lebih tepat di Taman Teknologi Park Raub dengan jarak perjalanan lebih kurang 45 km daripada bandar Raub dengan melalui jalan lama untuk ke Kelantan.
Kilang atau tempat pemprosesan herba yang saya maksudkan adalah TPM Biotech Sdn Bhd . Kilang ini memproses pelbagai herba untuk dijadikan produk makanan ataupun untuk dipasarkan menjadi produk tradisional.
Keistemewaan kilang ini adalah merupakan sebuah kilang bertaraf GMP, HALAL, ISO dan sedang dalam proses mendapatkan pengiktirafan HACCP.
Kilang ini juga bersedia untuk membuat kontrak pengilangan dengan mana - mana usahawan yang terlibat dalam pengeluaran ubatan tradisional serta produk teknologi makanan yang dicampurkan herba. Bagi saya ini adalah satu peluang terbaik untuk direbut kerana kini usahawan yang terlibat dalam industri herba tidak perlu bersusah payah nak buat kilang GMP seperti mana syarat yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).
Dengan usahawan mengeluarkan produk herba disini, produk herba tradisional boleh di daftarkan dengan KKM.
Sebahagian mesin pengeluaran herba yang terdapat di kilang ini yang bertaraf GMP,ISO , HALAL dan sedang dalam proses pengiktirafan HACCP
Pusat Biotek Herba, Teknologi Park Malaysia
Kg. Ulu Sungai, Mukim Batu Talam
27610 Raub, Pahang, MALAYSIA
Tel: 609-3692020 . Fax: 609-3692025
http://www.tpmbiotech.com.my
Kg. Ulu Sungai, Mukim Batu Talam
27610 Raub, Pahang, MALAYSIA
Tel: 609-3692020 . Fax: 609-3692025
http://www.tpmbiotech.com.my
Mana - mana usahawan herba yang berminat untuk mengadakan kontrak pengilangan dikilang ini, boleh berhubung dengan alamat diatas dan syarikat ini juga mempunyai ibupejabatnya di Teknologi Park Malaysia yang terletak di Bukit Jalil Malaysia.
Sehingga kini sudah banyak syarikat yang terkenal mengadakan kontrak pengilangan dengan syarikat ini untuk menghasilkan produk - produk yang bermutu untuk pasaran dalam dan juga luar negara.
Sehingga kini sudah banyak syarikat yang terkenal mengadakan kontrak pengilangan dengan syarikat ini untuk menghasilkan produk - produk yang bermutu untuk pasaran dalam dan juga luar negara.
Thursday, April 8, 2010
Melawat Kilang Produk Teknologi Makanan
Semalam 7 April 2010 saya berpeluang melawat beberapa buah kilang pengeluar produk teknologi makanan. Kilang ini terletak di Rengit Batu Pahat Johor dan sebahagiannya mengeluarkan produk makanan tradisional seperti kerepek ubi, kerepek pisang dan macam - macam lagi.
Saya kesana dengan beberapa kenalan untuk menijau sendiri bagaimana teknologi makanan semakin digunapakai oleh usahawan melayu kita walaupun mereka tiada ijazah teknologi makanan pun. Namun bagi memastikan pegeluaran produk dapat ditingkatkan dengan yang rendah serta tenaga buruh yang sedikit, mesin dan peralatan berteknologi makanan telah digunakan dengan meluas.
Sebagai contoh, sudah ada mesin pengoreng kerepek berskala besar yang hanya memerlukan hanya seorang pekerja sahaja untuk mengoreng puluhan kilo kerepek ubi atau pisang pada sesuatu masa.
Agrobazaar K Shopee Azhar FOOD di Rengit..
Satu lagi kilang pengeluar makanan di Parit Botak...jalan menghala ke Rengit.
Kilang milik FAMA di Rengit Batu Pahat Johor. Lokasinya terletak sebelah pejabat Bomba Rengit.
Kilang ini dah ada pensijilan MS ISO, HALAL, GMP. Banyak pelajar buat latihan industri dikilang ini.
Kilang ini mengeluarkan seri kaya madu, jam buah - buah, jem roselle dan juga jual roselle segar.
Keadaan jalan semasa balik di PLUS Pagoh..jalan jamm teruk kerana ada kemalangan maut.
Perjalanan terhenti hampir 3 jam tak bergerak..
Saya kesana dengan beberapa kenalan untuk menijau sendiri bagaimana teknologi makanan semakin digunapakai oleh usahawan melayu kita walaupun mereka tiada ijazah teknologi makanan pun. Namun bagi memastikan pegeluaran produk dapat ditingkatkan dengan yang rendah serta tenaga buruh yang sedikit, mesin dan peralatan berteknologi makanan telah digunakan dengan meluas.
Sebagai contoh, sudah ada mesin pengoreng kerepek berskala besar yang hanya memerlukan hanya seorang pekerja sahaja untuk mengoreng puluhan kilo kerepek ubi atau pisang pada sesuatu masa.
Agrobazaar K Shopee Azhar FOOD di Rengit..
Satu lagi kilang pengeluar makanan di Parit Botak...jalan menghala ke Rengit.
Kilang milik FAMA di Rengit Batu Pahat Johor. Lokasinya terletak sebelah pejabat Bomba Rengit.
Kilang ini dah ada pensijilan MS ISO, HALAL, GMP. Banyak pelajar buat latihan industri dikilang ini.
Kilang ini mengeluarkan seri kaya madu, jam buah - buah, jem roselle dan juga jual roselle segar.
Keadaan jalan semasa balik di PLUS Pagoh..jalan jamm teruk kerana ada kemalangan maut.
Perjalanan terhenti hampir 3 jam tak bergerak..
Subscribe to:
Posts (Atom)
SUMBANGAN IKHLAS
Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.
Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:
NAMA :NOH
Akaun Maybank No. 112361650899.