Tuesday, February 23, 2010

Makanan Organik Satu Potensi Besar

Makanan Organik merupakan produk makanan yang dihasilkan daripada bahan - bahan mentah yang dihasilkan secara semulajadi. Pada peringkat awal kemunculan makanan organik ini lebih tertumpu kepada hasilan pertanian dimana hasilan pertanian seperti sayuran dan buah - buahan dihasilkan tanpa mengunakan baja ataupun bahan - bahan kimia.

Oleh kerana baja dan racun perosak kimia dilarang penggunaannya di bawah sistem perladangan organik, secara langsung pencemaran kepada alam sekitar atau berlaku kes-kes keracunan di kalangan pengusaha dan pekerja serta pengguna dapat dielakan.

Kini makanan organik mula dihasilkan dengan menggunakan teknologi makanan untuk produk - produk kegunaan harian seperti sos tomato, sos cili dan pelbagai produk lagi.

Penghasilan makanan organik ini mula mendapat tempat dikalangan pengguna terutama dinegara barat dan kini ia mula memasuki pasaran negara kita. Kini di pasaraya di negara kita telah mula ada bahagian yang dikhususkan untuk pemasaran produk - produk organik.

Penghasilan dan pemasaran produk organik ini merupakan satu peluang yang amat berpotensi untuk diterokai oleh usahawan - usahawan teknologi makanan. Pengguna kini mula beralih kepada makanan organik kerana kebimbangan terdapat kesan samping terhadap pengguna bahan - bahan kimia dalam bidang pertanian.

Oleh itu bidang penghasilan makanan organik perlu diterokai oleh kita untuk memastikan pengguna memperolehi makanan yang selamat serta ia mempunyai pasaran yang luas diseluruh dunia.




Di negara kita sudah ada pensijilan produk organik yang dilaksanakan oleh Jabatan Pertanian dibawah Skim Organik Malaysia (SOM). Dimana telah ada diwujudkan piawaian makanan organik iaitu Standard SOM adalah berasaskan kepada
Malaysian Standard MS1529:2001 The Production, Processing, Labelling and Marketing of Plant Based Organically Produced Foods.


Standard dan Garispanduan Makanan Organik Malaysia.





Tafsiran USDA MAKANAN ORGANIK



Potensi Pasaran yang besar patut diceburi oleh usahawan kita.



Sos Organik

Gulai Kurma pun dia dah ada organik..kita ni bila lagi ya...fikir - fikirkanlah...........................

@ TEKNOLOGI MAKANAN

Sunday, February 21, 2010

Perniagaan Produk - Produk Teknologi Makanan

Pada hari ini ramai orang berminat untuk menjalankan perniagaan. Salah jenis perniagaan yang amat ramai orang berminat adalah produk - produk makanan yang dihasilkan melalui teknologi makanan.

Perniagaan produk - produk teknologi makanan ini sebenarnya amat luas. Ianya merangkumi seperti istilah ' Daripada Ladang Hingga Ke Meja Makan' atau " From Farm To Table". Oleh itu apa jua produk - produk teknologi makanan yang berkaitan dalam rantaian makanan ini boleh kita ceburi dalam menjalankan perniagaan berasaskan teknologi makanan.

Ini merangkum tanah untuk pertanian, baja berinovasi, peralatan pertanian, biji benih, baja organik, racun organik, stor makanan, pengankutan, pembungkusan, mesin dan alat pemprosesan, sistem pemasaran produk makanan, pengilangan, web design untuk teknologi makanan dan macam - macam lagi.

Untuk berjaya dalam bidang perniagaan produk teknologi makanan ini kita perlu mencari produk yang diperlukan oleh ramai orang serta yang mempunyai persaingan yang sedikit lalu kita fokus menjalankan perniagaan ini secara lokal ataupun global.

Jika produk teknologi makanan yang ingin kita pasarkan itu mempunyai potensi pasaran diperingkat global adalah lebih baik.

Satu produk yang menarik perhatian saya adalah kejayaan seorang usahawan kita yang telah berjaya memasarkan produk geletin halal keseluruh dunia. Geletin merupakan bahan yang banyak digunakan dalam pengeluaran produk makanan diseluruh dunia sama ada untuk kegunaan di kilang ataupun dirumah.

Walaubagaimana pun untuk mencari geletin halal susah juga kerana geletin dibuat daripada komenen yang berasal daripada haiwan oleh itu isu halal akan timbul disini. Oleh itu usahawan ini melihat ini satu peluang dan beliau memasarkan produk geletine halal ini keseluruh dunia hanya menggunakan laman web sahaja dan saya dimaklumkan setelah setahun memasarkan produk ini, kini beliau telah bergelar JUTAWAN PRODUK TEKNOLOGI MAKANAN.



Tuesday, February 16, 2010

Teknologi Makanan Berubah Wajah


Blog teknologi makanan ini saya telah mengubah wajahnya sempena tahun baru cina..he..he daripada menggunakan domain percuma http://teknologimakanan.blogspot.com menjadi domain sendiri iaitu http://www.teknologimakan.com.

Namun begitu saya masih menggunakan applikasi blogger untuk memudahkan saya berkongsi maklumat serta menulis dengan pantas berbanding dengan jika saya mengguna sepenuhnya applikasi web.

Saya menulis blog teknologi makanan ini kerana saya minat dan ini bidang kepakaran saya setelah belajar dan melihat sendiri aplikasi teknologi makanan dalama kehidupan kita. Saya ingin kongsikan semua maklumat ini kerana bagi saya makanan amat penting bagi semua orang.


Internet sedang dengan pesatnya menggubah gaya kehidupan manusia pada hari ini. Pelajari dan gunakan kearah kebaikan untuk semua manusia !.

Saya yakin semua orang perlu tahu dengan yakin apa yang dia makan ataupun apa yang dia suapkan kedalam mulut sendiri ataupun mulut anak - anak !.Adakah suapan anda itu makanan berkhasiat ataupun satu racun berwajah makanan yang mendatangkan bahaya ataupun maut !.

Pernahkah anda dengar cerita ' mi tikus' , ubi kayu maut, ubi gadong, susu maut ?. Mungkin sebahagian anda terutama orang lama ataupun istilah kawan saya ' the old stock' tahu mengenainya manakala orang baru mungkin terkejut.


Sains dan teknologi makanan mampu memberikan manafaat yang besar dalam kehidupan manusia namun jika sains seperti teknologi makanan ini disalah gunakan ia juga mampu memberikan mudhrat kepada umat manusia.

Contoh yang jelas adalah pengeboman bandar Hiroshima dan Nagasaki oleh Amerika Syarikat dengan Bom Atom yang direkacipta melalui teknologi nuklear. Penggunaan teknologi nuklear mampu meningkatkan kehidupan dan banyak teknologi nuklear pada hari ini juga telah di applikasikan dalam teknologi makanan.

Saya yakin anda telah pun memakan sebahagian produk - produk yang menggunakan teknologi nuklear ini !.Sedarkah anda namun penggunaannya pada tahap yang tidak menjejaskan kesihatan.



Nikmati Santapan Minda Online

Saturday, February 13, 2010

Teknologi Makanan di Malang Indonesia

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda berkaitan pengalaman saya di Malang Indonesia. Malang merupakan tempat yang pernah saya kunjungi beberapa tahun yang lalu. Malang merupakan suatu daerah pergunungan di Indonesia dan teknologi makanan yang ada didaerah ini tak kurang hebat.

Teknologi Makanan yang ada disini adalah merangkumi teknologi pertanian serta teknologi makanan dalam industri serta pengeluaran buah epal. Kekadang dengan teknologi makanan ini manusia mampu melakukan apa sahaja hinggakan penanaman epal.

Buah epal ini sebagaimana yang kita tahu banyak ditanam dinegara beriklim serta yang ada 4 musim, namun dengan adanya pengetahuan dalam teknologi makanan ini ia mampu ditanam di Malang, Indonesia.

Walaupun Malang merupakan kawasan pergunungan namun setiba saya disana tak delah rasa sejuk sangat seperti kita berada di Cameron Highland pun namun perkara yang menakjubkan saya adalah ladang epal atau buah topah kata orang kelantan dulu - dulu, banyak terdapat disini.

Perkataan buah topah ini pun dipercayai daripada bahasa arab dan epal di Malang ini juga agak terkenal di Indonesia dan katanya banyak dijual di Jakarta. Walaupun buahnya agak kecik sedikit namun ia menjadi kebanggaan rakyat Indonesia.

Selain dijual segar atau fresh, buah epal ini juga ada diproses dengan kaedah teknologi makanan untuk dijadikan jus, di keringkan serta dibuat kerepek epal. Rasanya amat enak namun sedikit masam.


Penulis baru tiba di Ladang Epal Malang..



Antara rahsia kejayaan penanam epal disini mungkin dia ikut ajaran gurunya, orang putih..lihat yang bawa hailer dan ber Tai itu adalah pengurus ladang..Ke ladang pun dia pakai Tali leher sebab itu epal dia menjadi kot...macam mat saleh..ini pandangan saya sahaja...mmm


Peserta lawatan khusuk dengar taklimat penanaman epal di Malang ini.


Eeee geram sungguh tengok epal...makan free le...epal..epal..


"Oh macam ni rupanya pokok epal ya, hijau ade merah pun banyak "...gamaknya begitu kata puan - puan dari Malaysia

Friday, February 12, 2010

Teknologi Makanan Kita Hebat dan Praktikel ?

Teknologi Makanan merupakan suatu bidang sains dalam penghasilan produk makanan dan apa jua perkara yang berkaitan makanan. Bidang ini banyak diajar dipusat pengajian tinggi awam ataupun swasta. Bidang teknologi makanan ini juga diajar pada pelbagai peringkat bermula di peringkat Sijil Teknologi Makanan, Diploma Teknologi Makanan, Ijazah Teknologi Makanan seterus keperingkat Masters dan juga Phd.

Namun seringkali saya tertanya - tanya adakah apa yang kita pelajari itu menjuruskan lebih kepada konsep ilmiah atau keilmuan ataupun ke arah praktikel. Maksud saya adakah apa yang kita pelajari itu sesuai dengan kehendak masyarakat serta pasaran atau sekadar asas untuk mendapat pengiktirafan dan seterusnya satu tiket untuk kita menerjah alam pekerjaan serta kerja ?. That's it ?.

Bidang teknologi makanan ini telah lama berada di negara ini, persoalanya kenapa industri makanan kita masih dilihat tidak berapa berkembang maju terutama jika dilihat kepada syarikat - syarikat pengeluar makanan bumiputra ataupun melayu ?.

Jika kita bilang syarikat pengeluar makanan bumiputra atau melayu yang boleh dianggap hebat ada berapa sebenarnya ?. Saya yakin jika kita membilangnya daripada 1 hingga ke 100, tak sampai bilangan 100 pun senarai nama itu telah habis...try tengok...

Saya pernah pergi melawat serta menjalani kursus - kursus pembuatan makanan di beberapa negara jiran seperti Indonesia serta Thailand, apa yang menariknya mereka secara bersepadu mampu mencipta produk makanan dengan teknologi makanan yang mudah serta memudahkan orang awam.

Seperti petani serta penternak mengaplikasikan teknologi makanan yang mudah itu kedalam perusahaan mereka pada kos yang murah dan menggunakan bahan - bahan yang mudah di dapati dipersekitaran. Penghasilan produk makanan dengan menggunakan pendekatan teknologi makanan yang mudah serta pada kos yang murah,menjadikan produk itu dapat dijual pada pengguna dengan harga yang agak berpatutan serta ia mampu berdaya saing dipasaran.

Namun begitu produk yang mereka hasilkan boleh juga dibanggakan kerana ianya amat unik .Contohnya mee keledek, ais krim keledek, pau dari keledek dan pelbagai lagi makanan yang telah dihasilkan di Surabaya Indonesia.


Kopi Segera Halia .
Sangat mudah nak buat ni..


Freench Fries Ubi Keledek


Macam - macam produk ber teknologi makanan direka.


Jus apple pun mampu dikeluarkan sendiri oleh penduduk di Surabaya . Buah epal segar di tanam sendiri di Malang.


Pau ubi keledek (Telo)


Ice cream daripada ubi keledek sedap ni...


Kuih pau keledek sejukbeku..balik kukus aje ni..


Ubi keledek rebus di ice blend dan dijual direstoran

Ubi keledek daripada pelbagai jenis, dikeringkan dan dijadikan tepung dan digunakan dalam pelbagai makanan bagi mengantikan/ mengurangkan penggunaa tepung gandum.

Ubi keledek purple, putih dan kuning banyak ditanam oleh orang kampung dan diproses dengan teknologi makanan mudah yang mengunakan kayu api sebagai bahan bakar untuk mengering ubi yang kemudian ditumbuk atau dikisar serta diayak halus menjadi tepung.

Teknologi Makanan mudah orang kampung boleh buat tanpa pengeluaran kos yang tinggi.


Mee Kuning dan Purple campuran tepung keledek dan gandum dijadikan mee kering dan dijual dikedai - kedai. Ini mengurangkan pengguna bahan import gandum.








MENULIS KEMBALI

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.