Sunday, February 28, 2010

Teknologi Makanan Di Kempen 1MALAYSIA 1 HALAL

Semalam saya berkunjung ke Masjid Negara untuk melihat dengan lebih dekat bagaimana teknologi makanan diaplikasikan pada program Kempen 1MALAYSIA 1HALAL. Kempen ini yang dianjurkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah dirasmikan oleh Timbalan Yang Dipertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di perkarangan Masjid Negara.

Pada kempen ini terdapat pelbagai gerai pameran disediakan yang sebahagiannya telah sempat saya lawati antaranya JAKIM, MARDI, Kementerian Kesihatan, Jabatan Veterina, Jabatan Kimia. Terdapat banyak produk informasi berkaitan halal serta keselamatan makanan diberikan percuma pada pengunjung.

Saya tertarik bila mengunjug gerai Jabatan Kimia kerana mendapat penerangan berkaitan bagaimana teknologi makanan kini telah mampu mengesan kehadiran lemak ataupun bahan berasal daripada babi didalam makanan ataupun dalam barang kegunaan harian seperti kasut.

Contoh paling mudah adalah barangan kulit babi dab berus daripada babi dan cara mudah nak kenal barang daripada kulit babi ini adalah kulit babi ada mempunyai 3 liang roma atau 3 titik yang tembus. Kulit babi merupakan kulit lembu dan selalunya digunakan sebagai lapisan bahagian dalam kasut ataupun barangan kulit yang lain seperti begtangan, jaket dan juga sarung talipon bimbit !.

Saya juga dimaklumkan bahawa Kerajaan Malaysia akan memperkenalkan Akta Halal tahun depan yang mengiktiraf hanya sijil dan logo halal keluaran JAKIM. Akta ini akan mengenakan tindakan ke atas pengusaha yang ingkar juga bertujuan mengelak kekeliruan masyarakat terhadap penggunaan sijil dan logo Halal.

Pada masa ini kesalahan yang membabitkan logo dan sijil Halal di rujuk dibawah Akta Prihal Dagangan 1972-Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan Perbahsaan Halal 1975)jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM200,000.00 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya.

Kempen 1Malaysia 1Halal ini satu usaha untuk menggalakan kita semua memilih produk teknologi makanan yang halal dengan penseragaman pada logo HALAL sepertimana logo yang dikeluarkan oleh Jakim bagi mengelak kekeliruan. Oleh itu dalam usaha kita memastikan pemakanan halal pastikan kita tiadak memakan makanan secara membabi buta jika tidak kita akan termakan makanan yang mengadungi bahan asalan babi ataupun tidak HALAL. Pilih yang ada logo HALAL JAKIM atau Jabatan Agama Islam Negeri ( JAIN) yang kedua -dua kini berbentuk sama.

Pasaran HALAL secara global telah melonjak 3 kali ganda kepada USD 500 BILLION !. (RM1.7 TRILLION !) tahun ini. Ia merupakan peningkatan ketara hasil kajian High Beam Research semenjak tahun 2007 hanya USD150 BILLION (RM510 BILLION), apa - apa pun bagi saya nilai ini sungguh banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkk...weh...oleh itu saya menyeru kepada diri saya dan kaum muslim sekalian terokai lah pasaran produk teknologi makanan halal ini.

Sebagai satu langkah yang baik sebuah syarikat iaitu DagangHalal.com telah memulakan usaha untuk menerajui bersama dalam membantu usahawan produk teknologi makanan ini menembusi pasaran halal dengan menyediakan plantar online bagi membolehkan usahawan produk teknologi makanan HALAL menerjah pasaran secara global.


Pintu masuk ke Kempen 1 MALAYSIA 1HALAL


Pentas perasmian


LOGO HALAL MALAYSIA .
BELI PRODUK TEKNOLOGI MAKANAN PILIHLAH YANG ADA LOGO HALAL INI SEKURANGNYA KITA BERUSAHA MENCARI YANG HALAL !





Teknologi Makanan dalam bidang kimia makanan kini mampu menentusahkan (verify halal food) status kehadiran unsur babi dalam makanan menggunakan kaedah DNA..luarbiasa HEBAT..
Poster - Poster JABATAN KIMIA MALAYSIA..





Sambutan pengunjung agak menggalakkan dan ini menunjukkan kesedaran masyarakat keatas pentingnya mencari makanan serta produk HALAL semakin meningkat.



Kereta pertama mendapat pengesahan HALAL ?.
(Ini mungkin kederaan milik JAKIM dalam usaha Kempen 1 Malaysia 1Halal.)

@ Teknologi Makanan

Tuesday, February 23, 2010

Makanan Organik Satu Potensi Besar

Makanan Organik merupakan produk makanan yang dihasilkan daripada bahan - bahan mentah yang dihasilkan secara semulajadi. Pada peringkat awal kemunculan makanan organik ini lebih tertumpu kepada hasilan pertanian dimana hasilan pertanian seperti sayuran dan buah - buahan dihasilkan tanpa mengunakan baja ataupun bahan - bahan kimia.

Oleh kerana baja dan racun perosak kimia dilarang penggunaannya di bawah sistem perladangan organik, secara langsung pencemaran kepada alam sekitar atau berlaku kes-kes keracunan di kalangan pengusaha dan pekerja serta pengguna dapat dielakan.

Kini makanan organik mula dihasilkan dengan menggunakan teknologi makanan untuk produk - produk kegunaan harian seperti sos tomato, sos cili dan pelbagai produk lagi.

Penghasilan makanan organik ini mula mendapat tempat dikalangan pengguna terutama dinegara barat dan kini ia mula memasuki pasaran negara kita. Kini di pasaraya di negara kita telah mula ada bahagian yang dikhususkan untuk pemasaran produk - produk organik.

Penghasilan dan pemasaran produk organik ini merupakan satu peluang yang amat berpotensi untuk diterokai oleh usahawan - usahawan teknologi makanan. Pengguna kini mula beralih kepada makanan organik kerana kebimbangan terdapat kesan samping terhadap pengguna bahan - bahan kimia dalam bidang pertanian.

Oleh itu bidang penghasilan makanan organik perlu diterokai oleh kita untuk memastikan pengguna memperolehi makanan yang selamat serta ia mempunyai pasaran yang luas diseluruh dunia.




Di negara kita sudah ada pensijilan produk organik yang dilaksanakan oleh Jabatan Pertanian dibawah Skim Organik Malaysia (SOM). Dimana telah ada diwujudkan piawaian makanan organik iaitu Standard SOM adalah berasaskan kepada
Malaysian Standard MS1529:2001 The Production, Processing, Labelling and Marketing of Plant Based Organically Produced Foods.


Standard dan Garispanduan Makanan Organik Malaysia.





Tafsiran USDA MAKANAN ORGANIK



Potensi Pasaran yang besar patut diceburi oleh usahawan kita.



Sos Organik

Gulai Kurma pun dia dah ada organik..kita ni bila lagi ya...fikir - fikirkanlah...........................

@ TEKNOLOGI MAKANAN

Sunday, February 21, 2010

Perniagaan Produk - Produk Teknologi Makanan

Pada hari ini ramai orang berminat untuk menjalankan perniagaan. Salah jenis perniagaan yang amat ramai orang berminat adalah produk - produk makanan yang dihasilkan melalui teknologi makanan.

Perniagaan produk - produk teknologi makanan ini sebenarnya amat luas. Ianya merangkumi seperti istilah ' Daripada Ladang Hingga Ke Meja Makan' atau " From Farm To Table". Oleh itu apa jua produk - produk teknologi makanan yang berkaitan dalam rantaian makanan ini boleh kita ceburi dalam menjalankan perniagaan berasaskan teknologi makanan.

Ini merangkum tanah untuk pertanian, baja berinovasi, peralatan pertanian, biji benih, baja organik, racun organik, stor makanan, pengankutan, pembungkusan, mesin dan alat pemprosesan, sistem pemasaran produk makanan, pengilangan, web design untuk teknologi makanan dan macam - macam lagi.

Untuk berjaya dalam bidang perniagaan produk teknologi makanan ini kita perlu mencari produk yang diperlukan oleh ramai orang serta yang mempunyai persaingan yang sedikit lalu kita fokus menjalankan perniagaan ini secara lokal ataupun global.

Jika produk teknologi makanan yang ingin kita pasarkan itu mempunyai potensi pasaran diperingkat global adalah lebih baik.

Satu produk yang menarik perhatian saya adalah kejayaan seorang usahawan kita yang telah berjaya memasarkan produk geletin halal keseluruh dunia. Geletin merupakan bahan yang banyak digunakan dalam pengeluaran produk makanan diseluruh dunia sama ada untuk kegunaan di kilang ataupun dirumah.

Walaubagaimana pun untuk mencari geletin halal susah juga kerana geletin dibuat daripada komenen yang berasal daripada haiwan oleh itu isu halal akan timbul disini. Oleh itu usahawan ini melihat ini satu peluang dan beliau memasarkan produk geletine halal ini keseluruh dunia hanya menggunakan laman web sahaja dan saya dimaklumkan setelah setahun memasarkan produk ini, kini beliau telah bergelar JUTAWAN PRODUK TEKNOLOGI MAKANAN.



Tuesday, February 16, 2010

Teknologi Makanan Berubah Wajah


Blog teknologi makanan ini saya telah mengubah wajahnya sempena tahun baru cina..he..he daripada menggunakan domain percuma http://teknologimakanan.blogspot.com menjadi domain sendiri iaitu http://www.teknologimakan.com.

Namun begitu saya masih menggunakan applikasi blogger untuk memudahkan saya berkongsi maklumat serta menulis dengan pantas berbanding dengan jika saya mengguna sepenuhnya applikasi web.

Saya menulis blog teknologi makanan ini kerana saya minat dan ini bidang kepakaran saya setelah belajar dan melihat sendiri aplikasi teknologi makanan dalama kehidupan kita. Saya ingin kongsikan semua maklumat ini kerana bagi saya makanan amat penting bagi semua orang.


Internet sedang dengan pesatnya menggubah gaya kehidupan manusia pada hari ini. Pelajari dan gunakan kearah kebaikan untuk semua manusia !.

Saya yakin semua orang perlu tahu dengan yakin apa yang dia makan ataupun apa yang dia suapkan kedalam mulut sendiri ataupun mulut anak - anak !.Adakah suapan anda itu makanan berkhasiat ataupun satu racun berwajah makanan yang mendatangkan bahaya ataupun maut !.

Pernahkah anda dengar cerita ' mi tikus' , ubi kayu maut, ubi gadong, susu maut ?. Mungkin sebahagian anda terutama orang lama ataupun istilah kawan saya ' the old stock' tahu mengenainya manakala orang baru mungkin terkejut.


Sains dan teknologi makanan mampu memberikan manafaat yang besar dalam kehidupan manusia namun jika sains seperti teknologi makanan ini disalah gunakan ia juga mampu memberikan mudhrat kepada umat manusia.

Contoh yang jelas adalah pengeboman bandar Hiroshima dan Nagasaki oleh Amerika Syarikat dengan Bom Atom yang direkacipta melalui teknologi nuklear. Penggunaan teknologi nuklear mampu meningkatkan kehidupan dan banyak teknologi nuklear pada hari ini juga telah di applikasikan dalam teknologi makanan.

Saya yakin anda telah pun memakan sebahagian produk - produk yang menggunakan teknologi nuklear ini !.Sedarkah anda namun penggunaannya pada tahap yang tidak menjejaskan kesihatan.



Nikmati Santapan Minda Online

Saturday, February 13, 2010

Teknologi Makanan di Malang Indonesia

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda berkaitan pengalaman saya di Malang Indonesia. Malang merupakan tempat yang pernah saya kunjungi beberapa tahun yang lalu. Malang merupakan suatu daerah pergunungan di Indonesia dan teknologi makanan yang ada didaerah ini tak kurang hebat.

Teknologi Makanan yang ada disini adalah merangkumi teknologi pertanian serta teknologi makanan dalam industri serta pengeluaran buah epal. Kekadang dengan teknologi makanan ini manusia mampu melakukan apa sahaja hinggakan penanaman epal.

Buah epal ini sebagaimana yang kita tahu banyak ditanam dinegara beriklim serta yang ada 4 musim, namun dengan adanya pengetahuan dalam teknologi makanan ini ia mampu ditanam di Malang, Indonesia.

Walaupun Malang merupakan kawasan pergunungan namun setiba saya disana tak delah rasa sejuk sangat seperti kita berada di Cameron Highland pun namun perkara yang menakjubkan saya adalah ladang epal atau buah topah kata orang kelantan dulu - dulu, banyak terdapat disini.

Perkataan buah topah ini pun dipercayai daripada bahasa arab dan epal di Malang ini juga agak terkenal di Indonesia dan katanya banyak dijual di Jakarta. Walaupun buahnya agak kecik sedikit namun ia menjadi kebanggaan rakyat Indonesia.

Selain dijual segar atau fresh, buah epal ini juga ada diproses dengan kaedah teknologi makanan untuk dijadikan jus, di keringkan serta dibuat kerepek epal. Rasanya amat enak namun sedikit masam.


Penulis baru tiba di Ladang Epal Malang..



Antara rahsia kejayaan penanam epal disini mungkin dia ikut ajaran gurunya, orang putih..lihat yang bawa hailer dan ber Tai itu adalah pengurus ladang..Ke ladang pun dia pakai Tali leher sebab itu epal dia menjadi kot...macam mat saleh..ini pandangan saya sahaja...mmm


Peserta lawatan khusuk dengar taklimat penanaman epal di Malang ini.


Eeee geram sungguh tengok epal...makan free le...epal..epal..


"Oh macam ni rupanya pokok epal ya, hijau ade merah pun banyak "...gamaknya begitu kata puan - puan dari Malaysia

MENULIS KEMBALI

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.