Wednesday, May 2, 2012

LOMPAT TIKAM KELANTAN

Lompat @ Lopat tikam
Satu makanan tradisi yang turut saya suka adalah lopat tikam..dan ia banyak di jual di Kota Bharu..Biasanya dijual dalam siap bungkus seperti dalam gambar diatas..jom kita buka bungkusan..

Ini dia lopat tikam..terdiri daripada pulut warna merah, kuih hijau dan santan serta pemanisnya adalah nisee atau  air gula melaka..
Biasanya lompat tikam dimakan sebagai bahan pencuci mulut atau desert..jika anda ke Kota Bharu boleh dapatkan lopat tikam ni dipasar wakaf che yeh..


Selamat mencuba ye..

Monday, April 30, 2012

Makanan Tradisional Kelantan Nasi Tupe..

Nasi Tupe @ Tumpang
Hari ini saya berada di Kota Bharu, biasalah balik kampung sempena cuti Hari Pekerja 1 Mei 2012 dan bila balik ke Kota Bharu..mula lah nak makan macam -macam makanan yang kita dah lama tak makan, antara nya nasi tupe atau tumpang.

Pagi ini saya dah jumpa tempat jual nasi ini ni pasar wakaf cek yeh, Kota Bharu..ini merupakan makanan tradisional yang saya makan masa kanak - kanak dahulu dan kini dah jarang atau agak sukar untuk ditemui di jual di kedai - kedai..hatta di Kelantan sekali pun.

Apa kelebihan nasi tupe atau tumpang ni ?..Jom kita lihat isinya...

Ini dia nasi tupe atau tumpang..lauknye..
Nasi tupe atau tumpang sama seperti nasi impit ..dengan pelbagi lauk terbungkus sendiri di dalam pembungkusan daun pisang. Pada kebiasaan nya ada lauk udang gulai seekor, sedikit lauk ikan dan juga sambal ikan di balut bersama nasi impit ini...so kira 4 in 1 lah..' Nasi + Udang + Ikan+ Sambal Ikan ( Serunding ikan le..)..Harga saya beli pun tak mahal cuma RM2.00. sebungkus.

Nasi tupe ini biasa dijual waktu pagi sahaja..dan selain Pasar Wakaf Cek Yeh saya di maklumkan dekat Pasar Kubang Pasu pun ada jual nasi ini..jom try jika Kota Bharu ye...

Jumpa lagi...@ Kota Bharu

Friday, April 27, 2012

Bekalan Ikan Keli Segar Tidak Mencukupi !


Hari ini saya berpeluang bertemu seorang usahawan yang menjual ikan keli segar dan produk ikan keli kering. Apa yang mengejutkan saya, beliau memaklumkan kesukaran nak dapatkan bekalan ikan keli untuk dia pasarkan di pasaraya - pasaraya terutama pasaraya Mydin.

Salah satunya dia tak mampu nak bekalkan ke pasaraya Mydin kerana kuantiti yang banyak diperlukan setiap minggu. Oleh itu dia kini buat ikan keli kering yang dipasarkan ke kedai kedai runcit.

Industri penternakan ikan keli ini boom satu masa dahulu..bila boom banyak orang yang buat dan sertai dan pada masa yang sama muncul pelbagai skim cepat kaya bertopengkan pelaburan dan penternakkan ikan keli yang mana banyak menggugat industri penternakan ikan keli.

Biasalah bila benda boom, banyak yang buat penternakan ini, maka bekalan akan berlebihan maka harga pun jatuh, justeru menjadikan hasil jualan yang diperolehi tidak mampu untuk menampung kos pengeluaran dan memberikan keuntungan pada penternakan ikan keli pada masa itu.

Ini menjadikan banyak ladang penternakan lenyap satu persatu, dan kini menjadikan industri ini kekurangan bekalan. Saya banyak tahu pasal ikan keli ni kerana saudara saya ada jua buat penternakan ikan keli di Terengganu dan saya dan saudara saya tu ada kongsi di blog ini. > http://ikankelibelada.blogspot.com/

Oleh itu saranan saya bila nak buat apa jua bisnes buatlah kajian pasaran, pesaing dan dapatkan ilmu dan teknologi terkini..bila cukup faham berkenaan industri itu barulah anda ceburi dengan yakin dan usaha gigih dan istiqamah melaksanakannya..

Wednesday, April 25, 2012

Thursday, April 12, 2012

Penggunaa Teknologi Nano Dalam Industri Makanan



Nano bermaksud sesuatu yang sangat kecil. Teknologi Nano adalah perkembangan teknologi dalam skala nanometer, biasanya 0,1 sampai 100 nm (satu nanometer sama dengan satu perseribu mikrometer atau satu persejuta milimeter). 

Apabila sesuatu struktur, peralatan atau sistem wujud dalam skala nanometer, ciri- ciri bahan tersebut boleh berubah, dan membolehkan perkara- perkara yang unik dihasilkan. 

Contohnya, sesuatu ubat boleh dijadikan lebih effektif dan lebih kuat, makanan yang boleh tahan lebih lama dan mengubah struktur makanan supaya lebih bernutrisi, penghasilan  barangan yang lebih fleksibel dan sebagainya

Teknologi nano atau nanotechnology banyak dan biasa digunakan dalam pengeluaran barang elektronik yang semakin kecil. Pengunaan produk yang semakin kecil dapat menjimatkan bahan dan juga kuasa yang perlu digunakan untuk ia berfungsi

These new devices take power consumption down to as low as 2 microwatts
in standby mode, while package size falls to as small as 3x3 mm
Bagaimana pula dalam industri makanan ? Sebenarnya saya baru menerima email dari rakan di Amerika Syarikat yang telah berkongsi kisah bagaimana ' silvernano' atau nanoperak sedang dikaji dan sebahagian telah digunakan untuk melapisi bahan pembungkusan makanan.

Silver atau perak terkenal dengan fungsi antimikrobialnya, yang mana penyerapan nano silver yang halus ini kepada bakteria atau mikrorganisma yang merosak makanan mampu membunuh mikroorganisma ini dan menjadikan makanan tahan lama disimpan !.

Sebenarnya, lapisan nanosilver sedang diguna denga meluas dinegara maju untuk bekas makanan, yakni..nanosilver coated samada untuk bekas pembungkusan atau bahan pembungkusan makanan.

Peti ais jenama Daewoo dilapisi nanosilver dibahagian dalamnya.





Bekas ini pun telah dilapisi nanosilver..

Pada pandangan saya pengguna teknologi nano ini perlu diperluas dan dikembangkan dalam industri makanan dinegara kita kerana ia mampu memberikan manafaat yang banyak..

MENULIS KEMBALI

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.